Aedes aegypti-myggor är ökända för att sprida zikavirus, dengue och gula febern. Arkivbild.
Aedes aegypti-myggor är ökända för att sprida zikavirus, dengue och gula febern. Arkivbild. - Foto: TT

Sterila myggor släpps på Galápagosöarna

Ecuador ska släppa ut 100 000 sterila Aedes aegypti-myggor på Galápagosöarna för att minska förekomsten av myggorna som sprider zika, dengue, chikungunya och gula febern.


Fakta: Aedis aegypti

Aedes aegypti, med det svenska namnet gula febern-mygga, är utbredd i världens tropiska och subtropiska områden.

Myggan är vanlig i tättbefolkade områden och arten är den mest betydelsefulla överföraren av de virus som förorsakar gula febern, denguefeber och chikungunya.

Aedes aegypti sprider också zikavirus från människa till människa.

Källa: ne.se

Genom att släppa ut myggor som inte kan befrukta honorna påverkas myggpopulationen så att den minskar och därmed också överföringen av sjukdomarna.

Det är första gången metoden testas på Galápagosöarna och den ansvariga myndigheten säger i ett uttalande att förhoppningen är att invånarna på öarna och de turister som kommer dit i mindre utsträckning ska smittas av sjukdomarna.

Förhoppningen är också att det i och med en minskad förekomst av de smittbärande myggorna ska gå att minska användandet av kemiska bekämpningsmedel för att hålla myggpopulationen i schack.

Forskare har arbetat med projektet i sex år vilket bland annat innefattat uppfödning av myggor i laboratoriemiljö och därefter sterilisering av myggorna genom strålning.

Galápagosöarna är på grund av sin unika flora och fauna ett Unesco-skyddat biosfärområde. Öarna, som först blev kända genom den brittiska geologen Charles Darwins observationer av evolutionen, ligger närmare 100 mil utanför Ecuadors fastland.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!