Oskyldiga hotas av porrindustrin

Pensionärer anklagas för att ha laddat ned bögporr och krävs på ersättning.


STORBRITANNIEN. Upphovsrättsjurister i London hotar att dra oskyldiga människor till domstol om de inte betalar för filmer som de aldrig har sett. Vissa av dem vet knappt hur man använder en dator, och definitivt inte hur man laddar ned. Ett par i 60-årsåldern berättar att de fick ett brev från en advokatbyrå där paret anklagades för att ha laddat ned en bögporrfilm.

De blev helt chockade när ett tjugosidigt brev och en faktura på 503 pund, motsvarande 6 300 kronor, landade i brevlådan. Advokaterna på byrån Daveport Lyons menade, på uppdrag av tysk porrindustri, att de hade gjort sig skyldiga till upphovsrättsintrång, och om de inte betalade kunde de se fram emot domstolsförhandlingar.

– Vi stod hanfallna inför filmtiteln. Vi kollar inte på porr - heterosexuell eller homosexuell - och vi kan inte ladda ned. Vi måste alltid fråga vår son när vi ska köpa något via Itunes, säger paret i ett uttalande till The Guardian.

Men de är inte ensamma. Antalet oskyldiga som anklagas för illegal nedladdning i Storbritannien är stort. På webbfora berättar människor om breven som de har fått, och uppskattningsvis har 25 000 stycken skickats ut. Om alla skulle betala sina fakturor skulle advokatbyråns intressent tjäna motsvarande 160 miljoner kronor, vilket är mer än någon porrfilm någonsin har dragit in.

– Upphovsrättsinnehavare inom film, musik och datorspel måste uppenbarligen skydda sina rättigheter och förhindra illegal nedladdning, annars skulle alla få tillgång till all typ av innehåll. Men många av de här breven har skickats till mäniskor som inte har någon anledning om vad en nedladdning är. Vi har haft massvis med pensinärer som har klagat, och en mamma som chockerande nog fick fråga sin 14-årige son om bögporr eftersom han var den ende aktiva internetanvändaren i hushållet, säger Michael Coyle, jurist vid Lawdit i Southamption, som driver rättsprocesser för dem som har fått breven från Daveport Lyons.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.