Strider igen efter bombpaus

Israel och Hamas säger att man inte kommit överens om vapenvila.


Nära Gaza stad rapporterade boende att striderna hade återupptagits efter det tre timmar långa eldupphöret som gällde mellan klockan 12 och 15 svensk tid. Israel har lovat att sluta bomba Gazaremsan under tre timmar varje dag. Stoppet ska gälla mellan klockan 13 och 16 lokal tid. Hamas har å sin sida sagt att man inte ska skjuta några raketer mot Israel så länge som Israel inte bombarderar Gazaremsan.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade i dag att Israel och Palestinska myndigheten har godtagit en plan för vapenvila i Gaza. Men det bekräftas inte av Israel och Hamas som meddelar att samtal med Egypten om en eventuell vapenvila fortsätter, skriver Reuters. Dessutom är inte Palestinska myndigheten en stridande part.

Premiärminister Ehud Olmerts kansli meddelade tidigare att Israel ska öppna "humanitära korridorer" i Gazaremsan för att låta förnödenheter till befolkningen nå fram.

Nästan en tredjedel av de 689 palestinier som dödats i Israels offensiv i Gaza är barn och de flesta har dödats sedan markoffensiven inleddes, sade sjukvårdspersonal i Gaza stad på onsdagen enligt AFP.

Andelen civila som dödats i kriget har stigit dramatiskt sedan markstyrkor sattes in i lördags mot Hamasrörelsen i Gaza efter en veckas beskjutning från luften och flottstyrkor.

Sammanlagt 220 barn har dödats sedan Israel inledde "Operation gjutet bly" den 27 december, sade Moawiya Hassanein som är chef för räddningstjänsten i Gaza.

I morse retirerade israeliska marktrupper från Khan Yunis i de södra delarna av området efter strider som varat i ett dygn. Enligt vittnen rullade tiotals stridsvagnar ut ur staden i riktning mot Israel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.