400 000 firar Obama i Washington

Trots vargavinter är gatufesten redan i full gång inför tisdagens maktskifte.


Barack Obama fanns på söndagskvällen på plats vid Lincoln Memorial för ett heldagsevenemang med stjärnor som Beyoncé, Bruce Springsteen och Tiger Woods.

Redan vid 14.30-tiden lokal tid stängdes alla ingångar till festområdet vid Lincoln-monumentet - polisen sade till amerikanska medier att det var fullt, 400 000 personer.

Men den tillträdande presidenten hade naturligtvis inga problem att komma in. Obama och hustrun Michelle, som dessutom fyllde 45 år i helgen, och den tillträdande vicepresidenten Joe Biden vinkade till folkmassorna innan de intog sina platser bakom skottsäkert glas, bredvid den scen där världsartister skulle avlösa varandra långt in på måndagen svensk tid.

Firandet inleddes i lördags, då Obama med sällskap åkte klassisk Pullman-vagn från 1930-talet den 22 mil långa tågrutten Philadelphia-Washington. Resan var inspirerad av den legendariske företrädaren Abraham Lincolns flera veckor långa järnvägsresa till presidentinstallationen 1861.

– Vad som behövs är en ny självständighetsdeklaration. Inte bara för vårt land, utan i våra egna liv och våra egna hjärtan, sade Obama till 35 000 åhörare i centrala Baltimore, en av stationerna på vägen.

Inga överraskningar

Obama varnade för en utdragen ekonomisk nedgång och manade till gemensamma ansträngningar i talet, pepprat av historiska referenser och lånade fraser, som "blod, svett och tårar". Några politiska överraskningar blev det inte, men det väntas inte heller ens i det riktiga installationstalet på tisdagen.

– Detta är inte frågan om tal för att presentera nya politiska åtgärder. Det ska ses som tillfällen att lugna, övertyga och inspirera, sade Thomas Mann, analytiker på The Brookings Institution i Washington, till TT.

Mann räknar med att Obamas regering under våren kommer att tvingas fokusera på inhemska ekonomiska problem.

– Allt annat bleknar i jämförelse. Han måste lyckas med detta och kommer, tror jag, att göra det, tillade Mann.

I Washington växer vad lokalborna kallar "Obama-mania" för varje timme. Ett historiskt ögonblick, är en vanlig fras. Andra diskuterar hellre gissel som kölden, köerna och det väntade kaoset.

Miljonrekord?

I lokala medier har frågan om tillgången till toaletter blåsts upp. Experter hävdar att problemet inte har tagits på allvar, att den svåra kylan och flera lager kläder på alla besökare kommer att förvärra situationen, då varje toalettbesök tar mer tid än vanligt. På plats fanns i lördags 5 000 toaletter och vaga löften om ett par tusen till. Men enligt många behövs kanske 10 000 till för att räcka till folkmassorna. En annan populär spekulation är risken för publikfiasko. För några veckor sedan talades det om kanske fyra eller till och med fem miljoner besökare. Men under helgen har prognosen sänkts till nedåt en miljon - så det kan bli på håret om Obama slår Lyndon B Johnsons gamla rekord på 1,2 miljoner från 1965. Enligt beräkningar finns fortfarande hundratals outhyrda rum.

– De har skrämt bort många med allt snack om avspärrningar och trängsel. Och vädret hjälper knappast, sade taxichauffören Eddie Johnston.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.