Nordkoreas ledare - bäst på det mesta
Nyheter24 har talat med Caroline Szyber och Roger Haddad (FP) som tillsammans med allianskollegorna Emil Källström (C) och Mathias Sundin (FP) fick se världens mest isolerade land Nordkorea - inifrån.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Hur upplevde du Nordkorea?
- Jag som arbetat med Burma sedan 2001 trodde att det var världens mest slutna land, men Nordkorea är mycket värre inte minst vilken stark kontroll det styrande partiet har oavsett om det gäller skolan, arbetslivet eller fritiden. Partiet reglerar även hur man får flytta och vart samt vilka som får resa utomlands, det är ett land som håller sin egen befolkning i en bur helt klar.
Vad gjorde avtryck på dig?
- Att partiet är så dominerande, att människor uppfostrats i en ideologi där man tror att ledaren Kim Il Sung och sonen Kim Jong Il är de som sett till att man har det "så bra" i landet. Det som var mest skrämmande var denna kollektiva indoktrinering och jag såg få tecken som visade att någon var beredd att bryta detta.
Var det något som förvånade dig under resans gång?
- Att bokstavlingen alla vi såg hade en pin på bröstet med Kim Il Sung och Kim Jong Il, denna symbolhandling - självvald eller påtvingad- visar hur svårt det kommer att vara att förändra läget i Nodkorea i närtid.
Läs mer om resan på Roger Haddads blogg här.
– Jag är inte speciellt hoppfull om en demokratisk utveckling, det finns inga signaler på att landet håller på att öppna upp sig. Isoleringen kommer att fortsätta.
Så beskriver den kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber Nordkoreas dystra framtid när Nyheter24 får en pratstund mindre än ett dygn efter att hon återvänt till Sverige.
Var Nordkorea som du hade föreställt dig?
– Vi hade läst på en hel del och förberett oss innan resan. Den bilden jag hade av huvudstaden Pyongyang stämde överens med verkligheten.
– Sen finns det en koreanskt ordspråk, ”seeing i believing”. De ville verkligen visa oss vilket fint land Nordkorea är, därför var allt vi fick se väldigt tillrättalagt. Jag hade velat se mer av landsbygden och arbetslägren, där kontrasterna är väldigt stora.
Hur är det att bo i världens kanske mest isolerade land?
– Partieliten har det nog relativt bra. De har gott om mat och kan röra sig ganska fritt. Men vad jämför man med?
Nordkorea har sedan några månader en ny ledare, vad fick ni veta om honom?
– Vi pratade om den nuvarande ledaren Kim Jong-Un under en middag. Vi fick höra om hur fantastisk duktig ledaren är på allt. Bland annat så behöver han inte ens sikta för att slå landets OS-skyttar när de tävlar.
Är nordkoreanerna duktiga skådespelare eller syntes det att det var inövat?
– Jag tror ärligt att de är övertygade om att Kim Jong-Un är så fantastisk som de får det att låta. Man sitter där och försöker visa respekt. Men samtidigt tänker man; tror han att vi ska gå på det?
Finns det liknande berättelser om andra i partieliten eller är det bara ledaren som får utrymme?
– I Nordkorea handlar allting om en person. Det är en stark personkult. Överallt kan man läsa visdomsord från den store ledaren. Det finns bilder överallt på den evige presidenten Kim Il Sung, hans son och efterträdare Kim Jong. Och nästan varje fabrik har bilder på någon av landets ledare. Vi besökte en fabrik där jag fortfarande inte vet vad som producerades. Där fanns bilder på Kim Jong-Il när han tittade på produkterna. Det var som ett museum.
Hur tycker du omvärlden ska jobba för att bryta isoleringen, om det nu ens är möjligt?
– Jag tror att vi måste fortsätta besöka landet och få nordkoreanerna att tänka själva. Vår tolk blev väldigt förvånad när han fick veta att vi i Sverige inte måste kolla med polisen innan vi flyttar.
Caroline Szyber menar även att internationella företag har en stor roll att spela.
– Fler utländska företag i Nordkorea kommer att öppna landet. Vi träffade en schweizisk affärsman som verkligen fick nordkoreanerna att tänka. De menar att företag inte vill investera i Nordkorea på grund av politiska skäl, att USA styr hur folk uppfattar Nordkorea. Schweizaren förklarade för dem att det inte alls hade med det att göra. Snarare handlar det om att det inte finns några ramverk för företag i Nordkorea, att landet inte följer internationell lag. Han kan inte använda sitt kontokort, internet och telefon. Hur ska man kunna driva ett företag så där?
– Han sa också att han driver företag i Kazakstan och Iran, trots att de länderna också bevakas hårt av USA. De blev chockade och hade inga fler argument.
Hur kan Sverige bidra till att öppna Nordkorea för omvärlden?
– Jag tror att den svenska linjen är rätt väg att gå. Vi är kritiska, men sträcker även ut en hjälpande hand till det nordkoreanska folket med humanitärt bistånd. Det är en linje som jag tror Sverige kommer att fortsätta med.
Vad händer nu?
– Vi ska skriva en reseberättelse tillsammans och blogga. Vi kanske även ska anordna en föreläsning eller något liknande. Genom att berätta om sina upplevelser för andra så kan fler lära sig hur man ska jobba för att öppna upp Nordkorea.