Onsdag 30 Nov
Stockholm

Palmemordet

Det var på kvällen den 21 februari 1986 som Olof Palme tillsammans med Lisbet Palme skulle gå hem från biograf Grand i centrala Stockholm. De hade varit på biografen med sin son Mårten Palme och hans dåvarande fästmö och sett filmen bröderna Mozart. De hade avböjt att ha livvakter med sig på kvällen. 

Mordet

Klockan 23:21 var makarna Palme vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan när en man plötsligt drog ett vapen mot dem. Båda träffades men bara Olof avled. Han dödförklarades klockan 00:06 den 22 februari 1986. 

Mordet har gäckat det svenska rättsväsendet i årtionden och ännu så har ingen mördare gripits. Kostnaden för mordet uppgick 2016 till en summa av cirka 550 miljoner kronor.

Christer Pettersson

En som tidigt pekades ut var Christer Pettersson, han ska ha synts till i närheten av biografen tidigare under kvällen. Även Lisbet Palme pekade ut Pettersson som skyldig till mordet med orden "Man ser väl vem som är alkoholist". Detta tolkades som att hon blivit informerad om att den misstänkte var missbrukare, vilket Aftonbladet har skrivit om tidigare.

Christer Pettersson dömdes även för mordet den 27 juli 1989 men firades senare av Svea Hovrätt.

Lisbet Palme dog den 18 oktober 2018.

Källa: Nyheter24

Platsen där Olof Palme sköts.
Minnesmärke där Olof Palme sköts till döds. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.