Denna frukt är mer hälsosam än du tror.
Denna frukt är mer hälsosam än du tror. - Foto: TT / Illustration Nyheter24

Här är den urhälsosamma frukten du borde äta mycket oftare

De flesta frukter är hälsosamma på ett eller annat vis. Men det finns en särskild frukt som är extra bra för hälsan – på många olika sätt.


En frukt som många inte vet att är otroligt hälsosam är fikon. Som nämnt i Health, har frukten många intressanta hälsofördelar.

1. Fikon kan minska risken för inflammation

Forskning har indikerat att fikon kan ha en roll i att minska inflammation i kroppen, vilket kan vara fördelaktigt för personer med olika inflammatoriska tillstånd, inklusive allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar.

2. Fikon är rika på antioxidanter 

Fikon är rika på antioxidanter, särskilt fenolsyror och flavonoider, som finns i både fruktköttet och skalet. Dessa ämnen är kända för att ha antiinflammatoriska effekter och kan skydda kroppen mot skador orsakade av fria radikaler, som är molekyler som kan bidra till åldrande och sjukdomar.

3. Fikon kan minska mensvärken

För de som upplever smärtsamma mensperioder, kan torkade fikon i kosten vara en lösning. En studie har visat att konsumtion av torkade fikon kan lindra mensvärken och hur länge den varar samt minska mensrelaterad stress.

8 tecken på att du äter alldeles för mycket socker

4. Fikon kan hjälpa med viktminskning

Även om forskningen är begränsad, finns det tecken på att regelbunden konsumtion av fikon kan vara associerad med lägre kroppsvikt och kan stödja en hälsosam vikthantering genom att förbättra mättnad och blodsockerreglering efter måltiderna.

5. Fikon kan vara bra för tarmen

Fikon är inte bara en bra källa till fiber som hjälper till med tarmreglering, utan de innehåller också prebiotika som näring till fördelaktiga probiotiska bakterier i tarmen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som har en känslig tarm (IBS).

LÄS MER: Därför ska du aldrig dricka kaffe på tom mage – 5 anledningar

/