Det är inte så svårt att stärka immunförsvaret, det gäller bara att äta rätt mat.
Det är inte så svårt att stärka immunförsvaret, det gäller bara att äta rätt mat. - Foto: Illustration Nyheter24.

Stärk enkelt immunförsvaret – med dessa 10 urnyttiga matvaror

Ingen tycker om att bli sjuk ofta. Som tur är kan man enkelt minska risken att det händer – det gäller bara att äta rätt mat.


1. Citrusfrukter kan stärka ditt immunförsvaret

Citrusfrukter är kända för sitt höga innehåll av vitamin C, vilket är en viktig antioxidant som bidrar till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler. Vitamin C är också avgörande för produktionen av vita blodkroppar, som spelar en nyckelroll i kroppens förmåga att bekämpa infektioner. Citrusfrukter inkluderar grapefrukt, apelsiner, tangeriner, citroner och limefrukter – om du lägger till någon av dessa frukter i din kost kan ditt immunförsvar förstärkas

2. Stärk immunförsvaret med röd paprika

Röd paprika är en fantastisk källa till vitamin C, med dubbelt så mycket per vikt jämfört med citrusfrukter. Det är därför en bra idé att inkludera denna grönsak i din diet om du försöker stärka ditt immunförsvar. Dessutom är röd paprika en rik källa till betakaroten, som din kropp kan omvandla till vitamin A. Vitamin A är viktigt för immunsystemets funktion och bidrar till att upprätthålla hälsan hos huden och dina slemhinnor, vilka fungerar som kroppens första försvarslinje mot infektioner. Dessutom kan vitamin A bidra till en hälsosam syn.

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

3. Broccoli stärker immunförsvaret

Broccoli är inte bara en utmärkt källa till vitamin C, utan även rik på en mängd andra viktiga näringsämnen, inklusive vitaminer A och E, fiber och flera antioxidanter. Dessutom innehåller broccoli en grupp ämnen som kallas glucosinolater, som kan ha cancerbekämpande egenskaper. Vid matlagning är det bäst att tillaga broccoli så lite som möjligt – ånga det bara några minuter för att behålla de flesta av dess näringsämnen. Broccoli är en mycket mångsidig grönsak och kan läggas till i en mängd olika rätter för att ge extra näring och hjälpa till att stärka ditt immunförsvar.

4. Vitlök är hälsosamt och stärker immunförsvaret

Vitlök har länge använts i olika kulturer för dess medicinska egenskaper, inklusive dess förmåga att stärka immunsystemet. Vitlökens immunstärkande egenskaper kommer från dess svavelföreningar, speciellt en som kallas allicin. När vitlök tuggas eller krossas aktiveras allicin, vilket ger vitlök dess karaktäristiska starka lukt och hälsofördelar. Vitlök kan enkelt läggas till i de flesta rätter för extra smak och hälsofördelar.

Här är maten som kan få dig att lukta illa – i över 24 timmar

5. Det är nyttigt med ingefära – och bra för immunförsvaret

Ingefära, som vitlök, har använts genom historien i olika traditionella medicinska system för att behandla en mängd olika sjukdomar. Det är känt för sina antiinflammatoriska och antioxidativa effekter. Ingefära kan hjälpa till att minska inflammation och kan även hjälpa till att lindra ont i halsen och andra inflammatoriska sjukdomar. Den har också en mild smärtlindrande effekt. Ingefära kan njutas på flera olika sätt, inklusive färsk, torkad, i te eller till och med som en krydda i matlagning.

6. Mandlar kan stärka immunförsvaret

Mandlar är inte bara smakrika, de är också fullpackade med näringsämnen som är bra för ditt immunförsvar. En av de viktigaste är vitamin E, en kraftfullt antioxidant som skyddar dina celler från skador. Till skillnad från vitamin C är vitamin E fettlösligt, vilket betyder att det behöver fett för att absorberas ordentligt i kroppen. Mandlar är inte bara rika på vitamin E, de innehåller också hälsosamma fetter, vilket gör dem till en utmärkt källa till detta viktiga vitamin. Mandlar är också en god källa till protein och fiber, vilket gör dem till ett bra mellanmål.

Högt kolesterol? Prova dessa 7 nyttiga snacks

7. Ditt immunförsvar kan stärkas av gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål är riktigt hälsosamma. De är fullpackade med vitamin C och betakaroten, som båda bidrar till att stärka ditt immunförsvar. Dessa grönsaker är också rika på fiber, vilket kan bidra till en bättre matsmältning. De är också fulla av andra näringsämnen, inklusive folsyra, vilket bidrar till ny celltillväxt. För att dra maximal nytta av dessa grönsaker kan du inkludera dem i din kost både råa och tillagade.

8. Bär är bra för immunförsvaret

Bär, speciellt blåbär och jordgubbar, är fulla av antioxidanter som hjälper till att skydda din kropp mot skador. De är också rika på vitamin C, vilket bidrar till att stärka ditt immunsystem. Dessutom är bär rika på fiber, vilket bidrar till en sund matsmältning. Du kan njuta av bär på egen hand som ett nyttigt mellanmål, eller lägga till dem i smoothies, yoghurt eller gröt för en hälsosam start på dagen.

7 nyttiga recept – perfekta till både efterrätt och frukost

9. Immunförsvaret stärks av yoghurt

Yoghurt innehåller probiotika, som är "goda" bakterier som hjälper till att hålla din tarmflora sund. En hälsosam tarmflora bidrar till ett starkt immunsystem eftersom en stor del av immunförsvaret finns i tarmen. Yoghurt är också en bra källa till protein och kalcium. När du väljer yoghurt, försök att välja sorter som är låga på socker men rika på levande kulturer för att maximera hälsofördelarna.

10. Fisk och skaldjur är bra för ditt immunförsvaret

Fisk och skaldjur, som lax, tonfisk och ostron, är rika på omega-3-fettsyror, vilka är kända för att bidra till en sund hjärna och hjärta. Dessa fettsyror har också antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att stärka ditt immunsystem. Skaldjur är också en utmärkt källa till zink, en mineral som är viktig för immunfunktionen och sårhelande. Genom att inkludera mer fisk och skaldjur i din kost kan du bidra till att stärka ditt immunförsvar.

Läs mer här:

Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!