Sveriges lagkapten Caroline Seger och landslagschefen Marika Domanski Lyfors. Arkivbild.
Sveriges lagkapten Caroline Seger och landslagschefen Marika Domanski Lyfors. Arkivbild. - Foto: TT

Sverige kan kopiera USA:s historiska fotbollsavtal

USA:s landslag delar lika på allt, oavsett om det är damerna eller herrarna som drar in pengarna.Svenska fotbollförbundet kan mycket väl kopiera konceptet, säger damlandslagschefen Marika Domanski Lyfors.Jag tror definitivt att man kan se en sådan lösning framöver, säger hon.


Fakta: Mästerskapsersättning

En del av ersättningen som svenska landslagsspelare erhåller regleras i det så kallade landslagsavtalet. Det handlar bland annat om ersättning för landslagssamlingar, vinstpremier, publikpremier, ersättning för förlorad arbetsförtjänst samt ersättning för reklam-och marknadsföringsaktiviteter.

Mästerskapsersättningen regleras i stället i de så kallade mästerskapsavtalen.

Om ett landslag kvalificerar sig till ett mästerskap kommer Svenska fotbollförbundet (SvFF) och spelarna överens om en fördelning av de prispengar som SvFF får från arrangören, det vill säga Internationella fotbollsförbundet (Fifa) när det gäller VM och Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) när det handlar om EM.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Många nationella fotbollsförbund har de senaste åren levererat nyheter om “historiska jämställda avtal”. Men när USA i maj i år presenterade sin senaste överenskommelse, var det ändå unikt.

Upplägget är nämligen nytt på så sätt att alla prispengar, oavsett om det är dam- eller herrlandslaget som drar in dem, läggs i en gemensam pott som sedan delas lika.

Exakt en sådan lösning lyfte svenska damlandslagets lagkapten Caroline Seger redan för två år sedan:

— Det mest optimala skulle kanske vara att alla pengar som man får in delas upp till allt där de behövs för svensk fotboll överlag – till utbildningar, nya planer, tränare, ungdomsfotbollen ... och att det sedan fanns en liten klumpsumma från mästerskap som delades lika. För ingen av oss spelar ju för pengar. Så det är ganska simpelt då, tycker jag, sade Seger till bland andra TT i september 2020.

Gigantiska skillnader

Den 17 december förra året meddelade Svenska fotbollförbundet (SvFF) att man för första gången enats om ett gemensamt avtal kring spelarersättningarna för att representera dam- respektive herrlandslaget. För första gången offentliggjorde man också vilka summor det handlar om, och visade att det är samma ersättning som gäller oavsett landslag.

Det som saknas i det avtalet är dock bonusar vid mästerskap. Det är fortsatt något som förhandlas fram inför varje EM och VM – mellan SvFF och spelarföreningen – och som baseras på prispengarna från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Och där är skillnaderna mellan damer och herrar fortfarande avgrundsdjupa, något som en jämförelse mellan herr-VM 2018 och dam-VM 2019 visar.

Då fick herrarna runt 167 miljoner kronor av Fifa för sitt avancemang till kvartsfinal, samtidigt som damerna fick runt 24 miljoner kronor för VM-bronset i Frankrike.

Gapet ökar

Ersättningarna som Sverige får till sommarens dam-EM i England räcker inte ens för att täcka landslagets totala kostnader för mästerskapet, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

— Det går aldrig ihop med vår budget. Så det blir alltid en förhandling om spelarbonusarna, och det är det vi håller på med just nu, när vi förhandlar med spelarföreningen, säger Domanski Lyfors.

Avståndet mellan damer och herrar blir också större för varje mästerskap, även om höjningen av damernas nivåer ökar procentuellt mer än herrarnas.

— Någonstans vill man att gapet ska minska, men det har fortfarande ökat. När man höjer ersättningen för Uefa- eller Fifa-mästerskap så höjer man för herrarna, och sedan höjer man också lite för damerna. Men gapet blir hela tiden större, säger Domanski Lyfors.

USA:s modell diskuteras

Därför tittar hon också med nyfikenhet mot USA och deras lösning.

— Jag tror definitivt att man kan se en sådan lösning framöver. Det vore väl fantastiskt om man gjorde så så småningom, att man fick in en summa pengar och sedan kunde fördela en summa pengar. Vi får se var det landar.

Hon bekräftar att ämnet redan är uppe för diskussion på förbundet.

— Det är mycket som diskuteras nu. Och det är klart, med det här kring USA som kom ut nu, så blir det automatiskt så att det här är en del som diskuteras.

Men det är samtidigt viktigt att också Uefa och Fifa steppar upp och höjer ersättningarna för dammästerskap, säger Marika Domanski Lyfors. Och hon ser framför sig en framtid där damlandslagen ibland kan bära herrlandslagens verksamhet, i stället för tvärtom.

— Det skulle innebära att damlandslaget också kan bidra till att vi får en del pengar till ungdoms- och breddfotbollen, på ett annat sätt än vi har möjlighet att göra i dag, då vi bara förlitar oss på att få in pengar från herrmästerskapen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!