Sverige vann krampaktigt: En vinst är en vinst

Börje Salming hyllades när Sverige besegrade Schweiz med 3–2 i premiären av junior-VM i Edmonton.Svenskarna blev chockade av ett starkt Schweiz i första perioden men två snabba mål banade väg för svensk seger.En premiärmatch men man lär sig av den och en vinst är en vinst, säger lagkaptenen Emil Andrae.

Det blev slutligen Sverige som segrade i premiären av junior-VM. Schweiz besegrades med 3–2.

Matchen präglades av dagens besked att ishockeylegendaren Börje Salming drabbats av sjukdomen ALS.

De svenska spelarna valde att hylla den 71-årige Torontoikonen genom att spela med blågula dekaler med Salmings klubbnummer 21 på sina klubbor.

— Det är väl vårt sätt att visa vår support för Börje. Det var en liten grej vi kunde göra, hoppas han gillade det, säger lagkaptenen Emil Andrae till SVT.

Ordentligt pressat

Juniorkronorna var ordentligt pressat i den första perioden och såg ut att ha drabbats av rejäla premiärnerver. Sverige hade tre utvisningar där två får ses som klart onödiga. Utvisningarna och ett taffligt spel skrev skottsiffrorna till 9–4 i schweizisk favör efter den första perioden.

Andrae om utvisningarna:

— Vi snackade mycket om det efter första perioden. Vi sätter oss inte i en bra sits till att vinna matchen om vi ska sitta i utvisningsbåset, säger han till SVT.

Sverige vaknade till ordentligt i den andra perioden och började ta över mer och mer. Schweiz var dock inte ofarligt och i mitten av den andra perioden tvingades svenska målvakten Jesper Wallstedt rädda Sverige från ett säkert schweiziskt ledningsmål med en svettig dubbelräddning.

Med 3.05 kvar av den andra perioden fick Sverige sitt förlösande första mål. Winnipegdraftade Daniel Torgersson överraskade med ett backhandskott som gled mellan benen på två schweiziska försvarare. Målvakten var duktigt skymd och därmed chanslös, så Torgersson föräras Sveriges första mål i årets junior-VM.

Målkavalkad

Det dröjde inte mer än ungefär tjugo sekunder av den tredje perioden innan Sverige och samme Torgersson läckert kombinerade för 2–0 – sedan gällde det att hänga med. Direkt efter nedsläpp nöp Sverige åt sig pucken och Isak Rosén utökade till 3–0.

Med elva minuter kvar av matchen ville Schweiz göra matchen till en rysare. Två nästan lika snabba reduceringar via Attilio Biasca och Dario Allenspach chockade Sverige till 3–2.

Juniorkronorna höll slutligen undan och vann matchen med 3–2.

— Lite trevande start. Jag vet inte om det är nerver. En premiärmatch men man lär sig av den och en vinst är en vinst, säger Andrae.

Sverige möter Österrike nästa match som spelas på fredag 20.00, svensk tid.