Casper Ruud slog Karen Chatjanov i semifinalen i US Open.
Casper Ruud slog Karen Chatjanov i semifinalen i US Open. - Foto: TT

Ruud till US-openfinal – kan bli världsetta

Casper Ruud är klar för sin andra grand slam-final efter att ha slagit ryssen Karen Chatjanov i fyra set.Norrmannen har nu chansen att bli dubbelt historisk på söndag – där stjärnskottet Carlos Alcaraz väntar efter en minst sagt svettig seger.


Första set blev en rysare där norrmannen vann med minsta möjliga marginal i tiebreak, 7–6 (5). Andra setet var en betydligt mer komfortabel historia för Ruud, som tog hem det med 6–2.

Men i tredje set spelade Chatjanov upp sig och de två spelarna följdes åt tills det var dags för världssjuan Ruud att serva för att hålla sig kvar vid ställningen 5–6. Då gjorde sig nerverna påminda och tack vare ett par enkla misstag från den norske tennisstjärnan kunde ryssen bryta och spela hem setet.

"En fantastisk match"

Men i fjärde set dödade Casper Ruud dramatiken genom sitt effektiva spel. Efter att ha brutit Chatjanovs serve två gånger om servade han iskallt hem matchen blankt.

— Det här var ytterligare en fantastisk match från min sida, säger Ruud i segerintervjun.

Norrmannen nådde sin första final på grand slam-nivå i årets upplaga av Franska öppna, där han förlorade mot Rafael Nadal.

— Nu känner jag mig bara så lycklig, efter Franska öppna var jag ödmjuk nog att tänka att det här kanske var min enda grand slam-final, det är ingen lätt sak att uppnå. Men nu står jag här några månader senare, det går knappt att beskriva med ord.

Alcaraz vann thriller

I finalen på söndag väntar spanjoren Carlos Alcaraz. Det 19-åriga stjärnskottet har haft en makalös säsong och tagit flera tunga titlar – och kan nu lägga sin första grand Slam-final till listan över framgångar efter att ha slagit hemmahoppet Frances Tiafoe i en riktig thriller som spände över fem set.

Carlos Alcaraz sjunker ihop efter att ha slagit Frances Tiafoe.

Amerikanen tog hem första setet i tiebreak. Sedan vann Alcaraz de följande två. När spanjoren därefter inledde fjärde set med att bryta sin motspelares serve såg det ut som att han hade segern inom räckhåll. Men Tiafoe hittade formen på nytt och lyckades återigen vinna i tiebreak – efter att ha räddat en matchboll via en 19 slag lång duell.

I sista akten drog dock Alcaraz till slut det längsta strået och slutsiffrorna skrevs till 6–7 (6), 6–3, 6–1, 6–7 (5), 6–3.

— Vi var tvungna att ge allt och slåss till slutet. Frances gav verkligen allt därute, det var helt fantastiskt, säger Alcaraz i segerintervjun.

Vinnaren blir världsetta

Nu gäller det för honom att ladda om inför finalen mot norrmannen på söndag.

— Jag har bara en match kvar, men det är mot en spelare som spelar helt otroligt. Han förtjänar att vara i final och jag kommer att behöva ge allt jag har och hantera mina nerver.

För både Ruud och Alcaraz skulle en vinst betyda den första Grand Slam-titeln i karriären, om den förre tar hem det blir det dessutom första gången någonsin som en norrman erövrar en av tennisens fyra största titlar.

Utöver detta kommer söndagens vinnare också att bli världsetta i rankingen – även det skulle vara ny mark för Norge som tennisnation.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!