Linn Svahn.
Linn Svahn. - Foto: Anders Wiklund/TT

Svahn inför valladramatiken: "En del av sporten"

Linn Svahn närmar sig Jessie Diggins i kampen om totalsegern i världscupen. Efter fredagens sprintlopp ligger hon bara 41 poäng efter amerikanskan och på lördagen kan hela världscupen avgöras i vallaboden. Det är en del av sporten, säger Linn Svahn.


Fakta: Ställningen i längdvärldscupen

Damer: 1) Jessie Diggins, 2536, 2) Linn Svahn 2495, 3) Frida Karlsson 2196.

Herrar: 1) Harald Østberg Amundsen 2519, 2) Johannes Høsflot Klæbo, 2370, 3) Erik Valnes 2034.

Världscupavslutningen i Falun blir alltmer dramatisk. I samband med fredagens sprinttävling, då Linn Svahn kom tvåa efter Kristine Stavås Skistad, Norge, plockade hon in 61 poäng på totalledaren Jessie Diggins.

Mardrömsvallning

Inför lördagens 10 kilometer i klassisk stil skiljer bara 41 poäng. Men dramat kan avgöras redan i vallabodarna. Väderleksprognoserna säger att det kommer att bli snöfall och nollgradigt.

En av de största utmaningar vallare kan stå inför. Speciellt när det handlar om klassisk stil.

— Det är alltid ett före när det är lite gambling. Det kommer absolut att bli en jättestor faktor, säger svenske damtränaren Stefan Thomson.

Blir det en nyckelfaktor?

— Ja, det blir det och vallarna är fullt medvetna om det, svarar Thomson.

"Jobbar hårt"

Linn Svahn inser att vallningen kan bli avgörande i striden om den totala världscupsegern:

— Det är en del av sporten, men jag är inte orolig. Vallarna jobbar hårt varje dag. Det är tryggt att ha dem, säger hon.

Efter fredagens sprint avslöjades det att Linn Svahn hade lånat Ebba Anderssons skidor för att få bästa skidor.

— Men Ebba (Andersson) vet inte om det, säger Linn Svahn.

Hon förklarar att de nya reglerna, för sprinttävlingar, som ska kontrollera att åkarna inte använder fluorvalla, var orsaken till det taktiska draget:

— Man får bara checka in två par skidor i klassisk stil. Därefter får man inte göra något med skidorna under en hel dag. Bara förbättra fästet om det är blött. Planen var att spara ett par skidor till finalen, förklarar Linn Svahn och berättar att det var Ebba Anderssons skidor som sparades till finalen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!