Patrik Kittel och Touchdown kom tvåa i världscupfinalens grand prix. På fredag avgörs küren, det fria programmet. Arkivbild.
Patrik Kittel och Touchdown kom tvåa i världscupfinalens grand prix. På fredag avgörs küren, det fria programmet. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

Med i den absoluta toppen efter den inledande GP-ritten i världscupfinalen. Patrik Kittel och hans Touchdown gjorde avtryck direkt i Riyad. Fullträffen gav en överraskande andraplats. "Tarzan" sviker mig aldrig. Jag skulle vilja rida küren redan nu, säger Kittel.


Domarna delade ut fina 73,292 procent för framförandet i den saudiska huvudstaden.

Kittel och hans partner startade som tionde ekipage av 17 anmälda. Hur långt prestationen skulle räcka var oklart när han gjorde halt och väntade på resultatet.

Det räckte riktigt långt.

Landslagsstjärnan gick upp i ledningen och passerades bara av engelskan Charlotte Fry på Everdale. Ekipaget vann klart på 75,388 procent.

— Jag är oerhört lättad. Jag är glad och tacksam. Kan inte vara stoltare. Han var väldigt fin i dag och det lovar gott inför fortsättningen, säger Kittel om sin tolvårige valack.

Världscupfinalen i dressyr avgörs på fredag med küren, det fria programmet till musik.

— Kanske jag ska sätta lite mer "power", men samtidigt så vill jag att hästen känner sig trygg och får en första bra runda. Det tycker jag verkligen att jag fick till i dag. Han var fin i munnen och i kroppen och många positiva saker jag tar med mig. Väldigt fin piaff och skritt, fina piruetter. Egentligen alltihop.

— Han har varit i fin form hela säsongen. Jag kan alltid lita på honom, säger Kittel.

Planen inför fredagens fria program?

Rätt enkel.

— I küren blir det fullt ös.

Kittel och Touchdown rider till musik från James Bond-filmerna.

— Den musiken passar honom och något man kan ge full gas till.

Danskan Nanna Skodborg Merrald kom trea i GP-klassen. Hon fick 72,904 procent.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!