1 av 3
Slavomir Lener var minst sagt glad efter att Linköping slagit ut Frölunda.
2 av 3
Slavomir Lener var minst sagt glad efter att Linköping slagit ut Frölunda. - Foto: Scanpix
3 av 3

Lagkaptenen: "Magiskt - vilken härlig kväll!"

Underläge 1-3 i matcher kunde inte stoppa Linköping. Efter en sprakande första halva av den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot Frölunda säkrades semfinalplatsen. - Magiskt - vilken härlig kväll. Man är tacksam över att få vara med om något sådant här, säger lagkaptenen Magnus Johansson efter 4-2-segern.


LINKÖPING. Historien talade emot Linköping. Formen talade för. Bara två tidigare lag - HV71 och Frölunda - hade klarat av att vända ett 1-3-underläge i matcher sedan elitserien gick över till slutspelsformatet i bäst av sju matcher. Under tisdagskvällen blev Linköping det tredje.

Fyllda av självförtroende gick östgötarna ut och körde över gästerna i den första halvan av matchen. LHC gick fram till 4-0 innan Frölunda vaknade och svarade för en anständig avslutning.

- Vi visste att det skulle bli tufft in i det sista, men vi hade en betryggande ledning och kunde hålla undan. Grabbarna gör ett jäkla jobb, det är bara att lyfta på hatten, säger målvakten Fredrik Norrena till Canal Plus efter ännu en stark insats efter sin avstängning.

Norrena storspelade igen

Norrena fick mer och mer att göra ju längre matchen led och stannade på 35 räddningar. De bästa svarade han för i tredje perioden när Frölunda fick upp vittringen efter Tomi Kallios 2-4-reducering.

- Efter 4-2 har de ju en hel del chanser, då kände man att det skulle bli tufft. Men vi spelar bra och har bra kontroll, kommenterar lagkaptenen Magnus Johansson.

Backveteranen fick äran att sätta det matchvinnande 3-0-målet i den andra perioden. Liksom alla LHC:s mål var det resultatet av en snabb spelvändning. Mikael Håkanson droppade pucken till Johansson som prickade krysset för sitt sjätte slutspelsmål i sin sjunde match.

- Den var okej, skönt att se den gå in, säger han om målet.

Firma Jämtin och Hlinka firade triumfer

Annars var det två spelare som hållit ganska låg profil i det offensiva spelet under serien som klev fram och gjorde skillnad. I den första perioden spelade Andreas Jämtin snyggt fram Jaroslav Hlinka två gånger om. Det gav LHC 2-0 och den drömstart de behövde.

- Det var i match fem det vände, sedan dess har det varit samma känsla. Vi har skapat de bästa chanserna och haft kommando, säger Jämtin om vändningen.

För coachen Slavomir Lener var segern extra skön. Efter tre kvartsfinalmisslyckanden, två med Luleå och så debaclet med LHC mot Skellefteå i fjol, är han äntligen framme i en semifinal.

- Jag målade upp mentala bilder för spelarna. Varje match var ett hinder som de skulle ta sig över och först när de hade tagit sig över ett hinder fick de koncentrera sig på nästa. När vi väl fick momentumet på vår sida var i svårstoppade, säger Lener.

Redan på torsdag är det allvar igen. Då kommer Djurgården till Cloetta Center för den första semifinalen.

Hockeysverige.se

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!