Luleå besegrade Skellefteå för första gången på 20 år.
Luleå besegrade Skellefteå för första gången på 20 år. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Derbyvinsten: Mardrömssviten äntligen bruten

Luleås 20 år utan seger i Skellefteå är över. Pär Arlbrandt kunde via två mål se till att bryta den mörka mardrömssviten efter att ha avgjort i förlängning när Luleå vann med 3-2.

LULEÅ. Luleå har inte direkt lyckats något vidare i Skellefteå den senaste tiden. Senast man vann där var i januari 1990. Sedan Skellefteå återkom till Elitserien har man inte vunnit alls, förrän i kväll.

Lördagen blev dagen då sviten bröts. Det kan Luleå tacka Pär Arlbrandt för. Den spelskicklige smålänningen har varit het i säsongsinledningen och fortsatte vara så även i Skellefteå.

Det var hans två mål som gav Luleå segern. Först satte han 2-2 i andra perioden i numerärt överläge efter att ha slagit in en sargretur i mer eller mindre öppet mål.

- Det var ju mer ett slumpmål. Fälth missade ju skottet och sen tar jag returen där, sade Arlbrandt till Canal Plus.

Efter en mållös och ganska avvaktande tredje period blev det högdramatiskt i förlängningen där säsongens troligen längsta förlängning utspelade sig trots att det bara spelades 1.41.

Chris Abbott styrde redan efter 19 sekunder in ett backskott från Jan Sandström. Men klubban var misstänkt hög och under sju minuters tid granskade videodomaren målet innan han valde att underkänna det.

Men sedan avgjorde Luleå iallafall bara 1.22 senare när Pär Arlbrandt sköt in segerpucken.

- Jag tyckte själv att det skulle vart mål, så jag tyckte det var lite orättvist. Men det var kul att vi kunde avgöra två gånger, sade Arlbrandt.

Chris Abbott var, rättvist nog, också inblandad i segermålet. Det var han som gav pucken till Arlbrandt i offensiv zon i centralt läge.

Arlbrandt avancerade framåt ett par skär, såg ut att inte riktigt veta vad han ville göra med pucken, innan han snärtade in den mellan benen på Adam Larsson och in bakom en skymd Andreas Hadelöv.

Arlbrandt erkände sedan också efter sitt sjunde mål för säsongen att han var osäker på vad han skulle göra med läget.

- Först tänkte jag göra någon komplicerad dragning men sen såg jag att han stod ganska brett med benen där, förklarade segerskytten.