Växjös tränare Janne Karlsson.
Växjös tränare Janne Karlsson. - Foto: Bildbyrån
Lakers forward Gustav Hjalmarsson började blöda i läppen efter att ha fått en puck i ansiktet. - Foto: Bildbyrån
Martin Gerbers storspel mot HV71 fortsätter - på fredagen höll han sitt lag kvar i matchen och höll sedan tätt i straffläggningen. - Foto: Bildbyrån

Växjö gick segrande ur "Smålandsderbyt" efter straffdrama

Anders Eriksson frälste hemmalaget efter mängder av missade straffar. Målvakten Martin Gerber briljerade - igen.

2-1 Anders Eriksson

Domare: Patrik Sjöberg, Christer Lärking.

Publik: 5 329, Vida Arena.

VÄXJÖ. Växjös schweiziske målvakt Martin Gerber har varit ett spöke för HV71 den här säsongen. Och han fortsatte att vara det även på fredagen. Efter nio missade straffar satte Anders Eriksson det avgörande målet i den straffläggning som tvingades fram av en storspelande hemmamålvakt i Vida Arena.

Trots att Växjö Lakers och HV71 aldrig hade mötts inför årets upplaga av elitserien har man ändå något tafatt försökt skapa en rivalitet i och med att båda lagen är från Småland.

Man kan tycka vad man vill om den saken, men fredagens match inledde i alla fall hemmalaget Lakers bäst. I den andra perioden kom också utdelningen när Brad Moran satte 1-0, givetvis framspelad av två andra transatlanter - Liam Reddox och Steve Saviano.

I den tredje perioden kom dock HV tillbaka med besked och Andreas Falk satte välförtjänt kvitteringen till 1-1, något som fick Växjötränaren Janne Karlsson att begära timeout.

Smålandsderby eller ej, nu har Växjö i alla fall 3-1 i matcher mot HV och tog sig upp på slutspelsplats - även om det kanske bara är tillfälligt. Bottenskiktet av elitserien är overkligt jämnt för tillfället då det bara skiljer fem poäng mellan sexan och elvan.