Sparkmålsregeln justeras och spelare får göra mål i målgården. Ett försök att minska antalet målgranskningar?
1 av 4
Sparkmålsregeln justeras och spelare får göra mål i målgården. Ett försök att minska antalet målgranskningar? - Foto: Scanpix
Sparkmål tillåts inte - däremot får spelare vinkla och föra fram pucken i mål med skridskon - så länge skenan inte lämnar isen.
2 av 4
Sparkmål tillåts inte - däremot får spelare vinkla och föra fram pucken i mål med skridskon - så länge skenan inte lämnar isen. - Foto: Scanpix
Vid flera tillfällen har domare tvingats till långa diskussioner för att bedöma sparkmål. Här döms ett sådant bort den gångna säsongen.
3 av 4
Vid flera tillfällen har domare tvingats till långa diskussioner för att bedöma sparkmål. Här döms ett sådant bort den gångna säsongen. - Foto: Scanpix
En omfattande regeländring är att spelare får göra mål inne i målgården.
4 av 4
En omfattande regeländring är att spelare får göra mål inne i målgården. - Foto: Scanpix

Sparkmål tillåts inte – men fritt fram att näta i målgården

Uppgifterna som läckte ut i media förra veckan var felaktiga – sparkmål kommer inte att tillåtas i elitserien - men regeln justeras. Dessutom ändras reglerna om offside i målgården.


STOCKHOLM. I torsdags framkom det uppgifter om sparkmål kommer att tillåtas kommande säsong – men det var helt felaktigt. Domarchefen Mikael Ahlström avfärdade detta på måndagens upptaktsträff.

– Nej, det stämmer inte. Det är en total felaktig bild som kommit ut. Man får dirigera pucken men inte sparka in den, säger Ahlström.

Men det görs en rejäl justering av regeln om sparkmål. Spelare kommer få föra fram och vinkla skridskon för att kunna göra mål - så länge skenan inte lämnar isen.

Ahlström bekräftade även att spelarna får göra mål även om de är före pucken in i målgården.

–  Du får göra det så länge man inte hindrar målvakten på något sätt. Du får stå i målgården men får inte stå där en längre stund, snarare ett inspel om man inte stör målvakten.

Beslutet baserades mycket på domarmissen i tredje SM-finalen mellan Brynäs och Skellefteå då Jonathan Granström gjorde mål trots att det tydligt var offside i målgården.

– Vi hade en situation i finalen där det var precis det här som uppstod. Detta är något vi pratat med lagen om så vi kom överens om att det ska vara mål vid de här situationerna.

En annan regeländring är att man kommer gå tillbaka till den gamla internationella icingregeln.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!