Frölundafansen har sagt sitt – de vill ha Henrik Lundqvist som staty i Göteborg.
1 av 5
Frölundafansen har sagt sitt – de vill ha Henrik Lundqvist som staty i Göteborg. - Foto: SCANPIX
New York Rangers-målvakten vann omröstningen i överlägsen stil med nästan 50 procent av rösterna.
2 av 5
New York Rangers-målvakten vann omröstningen i överlägsen stil med nästan 50 procent av rösterna. - Foto: Ap/SCANPIX
Dock finns det kritik mot att omröstningen gjorde på nätet och för "internet-generationen": "Självklart att han vinner om det här är det enda sättet man kan rösta på".
3 av 5
Dock finns det kritik mot att omröstningen gjorde på nätet och för "internet-generationen": "Självklart att han vinner om det här är det enda sättet man kan rösta på". - Foto: Ap/SCANPIX
Förlundas pressansvarige Peter Gyllander tycker dock att Frölunda gjorde rätt med omröstningen och att klubben lever i nuet.
4 av 5
Förlundas pressansvarige Peter Gyllander tycker dock att Frölunda gjorde rätt med omröstningen och att klubben lever i nuet. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Så såg slutresultatet i omröstningen ut.
5 av 5
Så såg slutresultatet i omröstningen ut.

Trots ilskan mot omröstningen – Henke Lundqvist blir staty

Frölundas omröstning om vem som ska bli den första hockeyrelaterade statyn i Göteborg är avgjord. Med nästan 50 procent av rösterna krossade Henrik Lundqvist motståndet.


Det händer nu:

Nästa steg i frågan blir att lämna in resultatet till Göteborgs kommun. Kulturnämnden kommer att behandla frågan i mitten av december. Och inom de närmsta veckorna ska de titta på vad det finns för ekonomiska medel samt var en eventuell staty kan komma att placeras. 

– Vi vet att det finns ett intresse från dem, och det finns en stor opinion om en staty på Lundqvist. Men nu lämnar vi det helt och hållet till kommunen, säger Peter Gyllander.

GÖTEBORG. På fansens begäran skapade Frölunda en omrösning om vilken Frölundaspelare som ska få bli staty i Göteborg. Omröstningen har kritiserats för att endast gynna "internet-generationen", detta sedan enda sättet att rösta har varit via klubbens hemsida.

– Vi valde att använda det här verktyget den här gången. Vi hade kunnat använda ett annat men vi lever i 2012. Vi vet att det finns folk som har synpunkter på det här och på vilka vi valde ut, säger Frölundas pressansvarige Peter Gyllander till Nyheter24.

Vann med nästan 50 procent

Att omröstningen kan ha gynnat en yngre generation syns på resultatet. Med nästan 50 procent av rösterna står det nämligen klart att den Frölundaprofil som fansen helst vill se som staty är Henrik Lundqvist.

– Först och främst - jag unnar verkligen Henrik Lundqvist äran att stå staty. Killen har en enorm dragningskraft, och med sitt charmiga sätt har han gjort, och fortsätter göra, massor för svensk hockey i allmänhet och Frölunda i synnerhet, säger Henrik Leman, frilansjournalist, till Nyheter24 och fortsätter:

– Med detta sagt så förvånas jag över att Frölunda bara låter "internet-generationen" vara med att rösta. Självklart vinner Henke Lundqvist om det enda sättet man kan rösta är via datorn - den är ju till stor del ungdomarnas bastion. Det påminner rätt mycket om när Helena Bergström 1995 telefonröstades (ett nytt fenomen då) fram till Sveriges bästa skådespelerska, i konkurrens med Greta Garbo och Ingrid Bergman.

"Det finns alltid kritiker"

 Peter Gyllander vill inte kännas vid kritiken och menar att omröstningen gjorts på ett tidsenligt vis.

– Jag tror att vi hade fått lika mycket frågor om vi hade valt ett annat sätt. Det finns alltid kritiker, man kan inte alltid nå ett konsensus. Men vi har stor respekt för våra supportrar, säger han.

Det finns många supportrar som hellre hade sett profiler som Ronald Sura-Pelle Pettersson eller Anders Broström, men som inte har haft möjligheten att rösta då omröstningen endast har gjorts på internet. 

Peter Gyllander tror dock att omröstningen återspeglar hur den genomsnittlige Frölunda-supportern ser på saken.

– Hade vi inte haft med Lundqvist så hade vi fått kritik för det. Någonstans måste man välja, visst finns det ett intresse för att Sura-Pelle ska bli staty, säger han och fortsätter:

– Som med alla omröstningar så respekterar jag det som majoriteten har bestämt, och de tycker att Henrik Lundqvist ska bli staty.

Är ni nöjda med hur omröstningen har genomförts?

– Jag tycker att 10 000 röster är ett ganska bra betyg.

Här är anledningen till varför just Henrik Lundqvist blev framröstad av Frölundafansen.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!