- Foto: Pexels

12/8 Loppmarknadens dag

Den 12 augusti varje år samlas entusiastiska säljare och nyfikna besökare runt om i landet för att fira Loppmarknadens Dag - en hängiven hyllning till återvinningens glädje och fyndens värld.


Fenomenet har vuxit i popularitet under de senaste åren och har blivit ett älskat evenemang där människor från alla samhällsskikt samlas för att köpa, sälja och byta prylar av alla de slag.

Loppmarknadens dag – bakgrund

Loppmarknader har en lång historia som sträcker sig tillbaka till antiken, men det var under 1900-talet som de verkligen blev populära. Tiden efter andra världskriget präglades av knapphet på resurser, och människor fick bli mer kreativa och ekonomiska för att hitta det de behövde. Detta var startskottet för loppmarknadskulturen som vi känner den idag. Att handla på loppmarknader blev både ett sätt att spara pengar och ett sätt att minska avfallet genom att återanvända och återvinna gamla prylar istället för att slänga dem.

Hur firas loppmarknadens dag den 12 augusti?

Det är vanligt att det bjuds på kaffe och kaka när dagen börjar, och så småningom fylls loppmarknadsplatsen med ett myller av människor. Här kan man hitta allt från möbler, kläder, böcker, antikviteter, hantverk och andra spännande föremål. Det är en guldgruva för den som älskar att leta efter unika fynd och gömda skatter

Människor som besöker loppmarknader delar ofta en kärlek för vintage och retroprylar. Att handla på loppmarknader ger en unik möjlighet att hitta saker med karaktär och historia, samtidigt som man bidrar till en mer hållbar konsumtion. Det är en miljövänlig handling att köpa begagnade saker istället för att alltid köpa nytt.

Förutom att shoppa är det också vanligt att det ordnas olika aktiviteter och underhållning under dagen. Kanske finns det ett musikband som spelar, ansiktsmålning för barnen eller en lotteriförsäljning för att dra in extra intäkter till en god sak. Loppmarknadens Dag blir på så sätt inte bara en möjlighet att fynda, utan också en social och engagerande tillställning för hela familjen.

Temadagar kalender - alla datum

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

10/7 - Lejonets dag

11/8 - Feel Good Friday

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

13/5 – Receptionistens dag

3 dagar sedan 13:45

12/5 – Massagens dag

3 dagar sedan 13:30

11/5 – Chokladbollens dag

3 dagar sedan 13:18

10/5 – Internationella SLE-dagen

7 Maj, 16:31

9/5 – Europadagen

7 Maj, 16:25

8/5 – Röda Korsets dag

7 Maj, 16:12