- Foto: Pexels

17/8- Surströmmingens dag

Surströmmingens dag är en årlig händelse som äger rum den 17 augusti varje år. Detta är en dag då svenskarna firar och hyllar sin unika delikatess - surströmming.


Bakgrund till Surströmmingens Dag:

 Surströmming har en lång historia i Sverige och har ätits i över 500 år. Ursprungligen användes metoden att fermentera fisk för att bevara den under långa vintermånader, särskilt i Norrlands avlägsna områden. Traditionen med att äta surströmming blev alltmer populär över tid, och det som en gång var en praktisk maträtt för överlevnad utvecklades till en viktig del av svensk matkultur.

Surströmmingens dag instiftades för att hedra denna kulturella ikon och för att ge människor en möjlighet att dela en gemensam upplevelse genom att njuta av denna unika maträtt tillsammans. Det är också ett tillfälle för nyfikna och modiga matälskare att prova denna kontroversiella delikatess och upptäcka dess rika smaker och traditioner.

Hur firas surströmmingens dag den 16 augusti?

På Surströmmingens dag samlas familj och vänner runt matbordet för att njuta av surströmming i olika former. Här är några sätt på vilka dagen firas:

Traditionell Måltid: Den klassiska serveringen av surströmming består av att servera den fermenterade fisken tillsammans med tunnbröd, potatis, lök och gräddfil. Det är en upplevelse i sig att öppna en burk med surströmming, känd för sin starka doft, vilket ofta gör att den serveras utomhus.

Surströmmingsskiva: Anordna en "surströmmingsskivor", där man bjuder in vänner och familj för att tillsammans njuta av denna delikatess. Det är ett tillfälle att umgås, skapa minnen och ha kul tillsammans.

Temadagar kalender - alla datum

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

15/8 Mormorrutans dag

16/8 - Berätta ett skämt dagen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!