- Foto: Pexels

20/8 - Honungens dag

Sommaren går mot sitt slut och med den kommer en söt överraskning som vi alla kan njuta av - Honungens Dag!


Den 20 augusti varje år firar vi detta flytande guld som inte bara lockar våra smaklökar utan också bär på en rik historia och hälsosamma fördelar. Häng med när vi tar dig genom bakgrunden till denna klibbiga högtid och ger dig tips om hur du kan fira den på det mest smaskiga sättet.

Bakgrunden till honungens dag

Honungens Dag är inte bara en ursäkt att mumsa på några ljuvliga rätter; det är en dag som hyllar det arbete bin lägger ner för att producera den gyllene nektaren vi älskar. Med anor som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, har honung varit en viktig del av mänsklighetens kost och medicinska vård. Dessutom har den symboliserat samhörighet och kärlek i olika kulturer över hela världen.

I Sverige har biodling och honungsproduktion en lång tradition, och på senare år har intresset för ekologisk och lokalproducerad honung ökat.

Hur firas honungens dag den 20 augusti?

Att fira Honungens Dag handlar inte bara om att doppa fingret i en burk honung (även om det också är oemotståndligt). Här är några sätt att göra dagen minnesvärd:

  • Besök lokala biodlare: Ta chansen att lära dig mer om biodling genom att besöka en lokal biodlare. Du får inte bara uppleva bina i arbete, utan också en möjlighet att köpa färsk, lokalproducerad honung.
  • Honungsskönhet: Honung är inte bara för magen, det är också bra för huden! Skäm bort dig själv med en honungsbaserad ansiktsmask eller kroppsskrubb för att njuta av dess naturliga fuktgivande egenskaper.
  • Lär dig om binas liv: Passa på att fördjupa dig i biologin och beteendet hos dessa små, flitiga varelser. Det är fascinerande att förstå hur de arbetar tillsammans för att skapa den underbara honungen.

Temadagar kalender - alla datum

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

18/8 - Ge aldrig upp-dagen

19/8 Hemlösa djurs dag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

13/5 – Receptionistens dag

3 dagar sedan 13:45

12/5 – Massagens dag

3 dagar sedan 13:30

11/5 – Chokladbollens dag

3 dagar sedan 13:18

10/5 – Internationella SLE-dagen

7 Maj, 16:31

9/5 – Europadagen

7 Maj, 16:25

8/5 – Röda Korsets dag

7 Maj, 16:12