2/11 - Alla själars dag

Alla själars dag är en dag då vi minns och hedrar de som har gått bort. Det är en dag för eftertanke och reflektion, där vi tar oss tid att minnas våra nära och kära som inte längre är med oss.


Alla själars dag har en lång historia och firas på olika sätt runt om i världen. I Sverige är det en dag då många besöker kyrkogårdar för att tända ljus vid sina anhörigas gravar.

Alla själars dag 2/11 – bakgrund

Alla själars dag har sitt ursprung i den kristna traditionen och firas den 2 november varje år. Dagen infördes av påven Odilo av Cluny på 1000-talet och har sedan dess spridits till olika delar av världen. I Sverige blev dagen officiell helgdag 1772, men förlorade sin status som helgdag 1953. Trots det är det fortfarande en viktig dag för många, och kyrkogårdarna fylls ofta av ljus och blommor.

Hur firas alla själars dag den 2 november?

Firandet av alla själars dag varierar beroende på kultur och tradition. I Sverige är det vanligt att besöka kyrkogårdar och tända ljus vid anhörigas gravar. Många kyrkor håller också minnesgudstjänster där de bortgångnas namn läses upp. Det är en dag för eftertanke och minnen, där vi hedrar dem som har gått bort och reflekterar över livets förgänglighet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt