- Foto: Pexels

12/11 - Fars dag

Fars dag är en speciell dag då vi uppmärksammar och hyllar fäder och deras betydelse i våra liv. Det är en dag då vi visar vår uppskattning och kärlek till de män som har spelat en viktig roll i vår uppfostran och utveckling.


Fars dag har sina rötter i USA, där den första officiella firandet ägde rum 1910. Sedan dess har traditionen spridit sig över hela världen, inklusive Sverige, där vi firar Fars dag den andra söndagen i november.

Fars dag 12/11 – bakgrund

Fars dag började som en idé av Sonora Smart Dodd, en kvinna från Spokane, Washington, som ville hedra sin far, en ensamstående pappa som uppfostrade sex barn. Hon föreslog idén till sina lokala myndigheter och den första Fars dag firades den 19 juni 1910. I Sverige började vi fira Fars dag 1931 och sedan 1949 har vi firat det den andra söndagen i november.

Hur firas Fars dag den 12 november?

Firandet av Fars dag varierar från familj till familj, men det gemensamma är att det handlar om att visa uppskattning för fäder. Många ger presenter, skickar kort eller tillbringar dagen med att göra något speciellt tillsammans med sin far. Det kan vara allt från en gemensam frukost, en utflykt, eller bara att tillbringa tid tillsammans. Oavsett hur man väljer att fira, är syftet detsamma: att visa sin far hur mycket han betyder.

Läs om fler temadagar här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!