31/1 - Pandemidagen

Pandemidagen är en dag som uppmärksammar de globala utmaningar och konsekvenser som pandemier kan medföra. Dagen syftar till att öka medvetenheten om vikten av globalt samarbete och beredskap inför framtida pandemier.


Pandemidagen har sitt ursprung i den globala spridningen av covid-19, som påverkat världen på ett sätt vi inte sett sedan spanska sjukan. Dagen är till för att reflektera över de lärdomar vi kan dra från pandemier och hur vi kan förbättra vår beredskap inför framtida händelser.

Pandemidagen 31/1 – bakgrund

Pandemidagen instiftades i samband med den globala spridningen av covid-19. Pandemier har alltid funnits och kommer alltid att finnas, men covid-19-pandemin har på ett unikt sätt belyst hur sårbara våra samhällen kan vara inför sådana händelser. Dagen är ett tillfälle att reflektera över de utmaningar vi står inför och hur vi kan förbättra vår beredskap och respons.

Hur firas pandemidagen den 31:a januari?

Pandemidagen firas genom att uppmärksamma och diskutera de utmaningar och lärdomar som pandemier medför. Det kan handla om att delta i webbinarier, föreläsningar eller paneldebatter om pandemiberedskap. Det kan också handla om att visa solidaritet med de som drabbats hårt av pandemier, genom att till exempel skänka pengar till organisationer som arbetar med pandemiberedskap och -respons. Oavsett hur man väljer att uppmärksamma dagen, är syftet att öka medvetenheten om pandemiers globala konsekvenser och vikten av att arbeta tillsammans för att förhindra och hantera framtida pandemier.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt