10/2 - Baljväxtens dag

Baljväxtens dag är en dag då vi uppmärksammar och hyllar baljväxterna och deras betydelse för vår kost och miljö. Dagen är till för att öka medvetenheten om baljväxternas många fördelar och uppmuntra till en ökad konsumtion.


Baljväxter har länge varit en viktig del av människans kost. De är rika på protein, fiber och flera viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom är de miljövänliga, då de bidrar till att binda kväve i jorden och därmed minska behovet av konstgödsel.

Baljväxtens dag 10/2 – bakgrund

Baljväxtens dag instiftades av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) år 2016. Syftet var att uppmärksamma baljväxternas betydelse för en hållbar livsmedelsproduktion och för att bekämpa hunger och fattigdom. Baljväxter är nämligen inte bara näringsrika, de är också billiga och har en lång hållbarhet, vilket gör dem till en viktig resurs i kampen mot hunger.

Hur firas baljväxtens dag den 10:e februari?

Baljväxtens dag firas på olika sätt runt om i världen. Många väljer att äta en måltid med baljväxter för att uppmärksamma dagen. Det kan vara allt från en enkel linsgryta till en mer avancerad rätt med kikärter eller bönor. Andra väljer att sprida kunskap om baljväxternas fördelar genom att hålla föredrag, skriva artiklar eller dela recept på sociala medier. Oavsett hur du väljer att fira, är det viktigaste att du tar tillfället i akt att lära dig mer om dessa fantastiska växter och deras betydelse för vår planet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt