Ostens dag infaller den 27 maj varje år.
Ostens dag infaller den 27 maj varje år. - Foto: Pexels

27/5 – Ostens dag

Ostens dag firas varje år den 27 maj. Här är allt du behöver veta om Ostens dag.


När är Ostens dag?

Ostens Dag firas varje år sedan 2010 och är en dag dedikerad till att hylla osten i alla dess former och smaker. Det är en perfekt dag för att njuta av dina favoritostar och kanske prova några nya sorter.

Historien bakom Ostens dag

Ostens Dag initierades av Falbygdens Ost, ett företag med en lång tradition av osttillverkning i Sverige. Syftet med dagen var att uppmärksamma osten och allt gott man kan använda den till. Genom att införa Ostens Dag ville Falbygdens Ost också uppmuntra svenskarna att utforska och njuta av olika sorters ost.

Hur kan man fira Ostens dag?

1. Prova nya ostar

En av de bästa sätten att fira Ostens Dag är att prova nya ostar. Sverige har en rik ostkultur med många olika sorter att välja mellan, från milda till starka, hårda till mjuka. Varför inte besöka en lokal ostbutik eller marknad och köpa några ostar du aldrig smakat förut?

2. Ostbrickan - en klassiker

En annan populär sätt att fira är att sätta ihop en ostbricka. Kombinera olika ostar med frukt, nötter, bröd och marmelad. Det är ett enkelt men lyxigt sätt att njuta av ost på.

3. Matlagning med ost

Ost är en fantastisk ingrediens i många rätter. På Ostens Dag kan du prova att laga mat med olika ostar. Kanske en krämig gratäng, en smakrik pizza eller varför inte en klassisk ostfondue?

Varför firar vi Ostens Dag?

Att fira Ostens Dag är ett utmärkt sätt att uppmärksamma en viktig del av vår matkultur. Ost har varit en del av den svenska kosten i århundraden och denna dag ger oss chansen att njuta av den i all dess mångfald. Dessutom är det ett tillfälle att upptäcka nya smaker och få en djupare uppskattning för de hantverkare som tillverkar våra favoritostar.

Så, den 27 oktober varje år, glöm inte att fira Ostens Dag med stil. Bjud in vänner och familj, prova nya ostar och njut av allt det goda som ostvärlden har att erbjuda!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!