De krafsande ljuden under sängen kom från råttor som bott in sig i Ellinors lägenhet.
De krafsande ljuden under sängen kom från råttor som bott in sig i Ellinors lägenhet. - Foto: Genrebilder/Anders Wiklund/TT/Unsplash

Råttor tog över Ellinors hem: "Luktade gammal kycklingfilé"

Saneringen av Ellinor Lundstedts lägenhet skulle bara ta tre veckor – men har nu förlängts till 15. Hennes hem invaderades av råttor och saneringsarbetet drog ut på tiden. Och på lägenhetshotellet dit hon evakuerats var hunden Simba inte tillåten.


Det var när Ellinor Lundstedt på Stora Essingen i Stockholm hade lagt sig för att sova som hon hörde mystiska, krafsande ljud under sängen som den långdragna historien från 2019 började. 

Hon behövde däremot inte fundera länge innan en råtta kom springande rakt över täcket ovanför henne. Det visade sig att flera råttor gjort sig hemmastadda i hennes lägenhet, och explicit under sängen, där de samlat ett litet förråd av frön, vilket Hem & Hyra var först att skriva om.

Ellinor tog snabbt kontakt med värden, men detta blev starten på en tre år lång mardröm – full av saneringar och tillfälliga evakueringar.

Under en period tycktes även gnagarna varit utrotade men mössen fortsatte sina liv under golv och väggar på nytt. 

Fick inte flytta in med hunden Simba

Tidningen skriver att värden plockade bort diskbänken i ett försök att åtgärda problemen. Då kunde Ellinor inte använda köket under hela våren.

Saneringsfirman avrådde henne även från hantering av livsmedel på grund av de bakterier som råttorna sprider. Hemmet blev en hälsofara.

Foto: Hem & Hyra

Drygt tre månader senare evakuerades hon till ett lägenhetshotell på Lidingö. Miljönämnden hade då kallat hennes enrummare för "olägenhet för människors hälsa".

Detta då bostaden visats vara rejält fuktskadad, på grund av all råttruin som trängt in i golvet, och att ett farligt ämne hade frigjorts ur stommen till följd av vätan.

Till slut hade Ellinor inget annat val än att flytta, och till lägenhetshotellet hon flyttade – fick inte hennes hund Simba följa med. Han fick istället bo hemma hos Ellinors mamma.

Odören i lägenheten – "kycklingfilé"

Tre veckor blev till 15 veckor – fastän värden utlovade att evakueringen skulle vara över på det första korta tidsspannet om tre veckor.

– Jag ska fortsätta bo på lägenhetshotellet utan hund, vilket bestämdes utan att fråga vare sig mig eller min mamma, säger Ellinor Lundstedt.

Leveransen av det nya golvet har dragit ut på tiden, och besvikelsen på värden växer.

– Det är segt men det finns inte mycket att göra. Arbetet är pausat under sommaren på grund av semestrar och för att leveransen blir i början på augusti. Det är allt jag vet just nu, säger Ellinor Lundstedt.

Foto: Hem & Hyra

Sedan hon flyttade in i lägenheten 2018 har lägenheten luktat illa, vilket hon påtalat flera gånger. Odören beskriver hon som "en kycklingfilé" som legat framme hela dagen. Hon nämner även att hon genom åren haft återkommande problem med huvudvärk, näsblod och eksem.

– Värden har inte tagit problemen på allvar, avslutar Ellinor Lundstedt.

Tidigast i slutet av augusti förväntas Ellinor Lundstedt kunna flytta hem igen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00