Tova Moberg
Ex-pojkvännen har nu erkänt mordet på Tova Moberg. - Foto: TT

Nu erkänner ex-pojkvännen mordet på Tova Moberg

För två år sedan mördades 19-åriga Tova Moberg utanför Hudiksvall. Ex-pojkvännen nekade till mordet, men dömdes till livstids fängelse. Nu erkänner han sig skyldig, för första gången, i TV3-dokumentären I huvudet på en mördare.


Tova Moberg, 19, försvann den 13 maj 2017 från Njutånger, i Hälsingland. Ett stort sökpådrag inleddes och ett par dagar senare anhölls tre män i 20-årsåldern, inledningsvis misstänkta för människorov. 

Vid 23-tiden samma dag hittades Tova död i vattnet. Efter att kroppen hade identifierats ändrades rubriceringen till mord. Torsdagen 18 maj häktades en av männen, en 22-årig man som beskrivs som Tovas ex-pojkvän. 

Ex-pojkvännen har hela tiden nekat, men erkänner sig nu alltså skyldig till mordet på Tova. I TV3-dokumentären I huvudet på en mördare skriver han i ett handskrivet brev: 

 ”Jag är skyldig till den huvudsakliga ansvarsfrågan men oskyldig till övriga åtalspunkter som jag även erkännt.”

Anmäldes för misshandel på Tova

Tova och 22-åringen inledde en kärleksrelation i januari 2014. I slutet av mars 2017 polisanmäldes ex-pojkvännen för misshandel på Tova. I samband med anmälan kom det fram att det skett vid flera tillfällen. 

Den 17 november åtalades ex-pojkvännen misstänkt för mord och grov kvinnofridskränkning. Det kom fram obehagliga detaljer i åtalet, bland annat att han misstänktes för att ha tagit hennes liv genom att strypa henne och att han ska ha slagit henne med en hammare minst 20 gånger. 

Viktiga fynd i Tovas dagbok

Ett viktigt fynd i utredningen var Tova Mobergs dagbok. I den ska hon ha skrivit att hon haft en rädsla för livet och att exets våldsamhet skulle kunna ta hennes liv.

Rätten slog slutligen fast att ex-pojkvännen var skyldig och han dömdes till livstids fängelse för mord, misshandel, olaga tvång och olaga hot vid flera tillfällen. 

Se ett klipp ur TV3-dokumentären I huvudet på en mördare i klippet ovan!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!