Hunden Cobra.
Schäfern Cobra är utsedd till Årets Blodgivarhund. - Foto: Anicura

Fyrbent hjälte: Cobra är utsedd till Årets Blodgivarhund

Åttaåriga schäfern Cobra har hunnit rädda livet på sina fyrbenta vänner hela 19 gånger – genom att donera blod. Nu utses hon till Årets Blodgivarhund, tillkännager AniCura på Internationella blodgivardagen.
– Det känns jättekul, säger matten Therese.


Att hundar är människans bästa vän är sen gammalt. Hjältehundar finns överallt, allt från att de fångar tjuvar till att de skäller när olyckan är framme. Men något som många inte har koll på är att de även räddar livet på sina fyrbenta vänner – genom att vara blodgivare.

Enligt en undersökning från Yougov och AniCura, som har hand om flera djursjukhus i Sverige, vet bara ungefär var tredje svensk att även hundar kan donera blod.

Du är vår hjältehund Cobra, skriver juryn i sin motivering. Foto: AniCura.

Förra året tog därför AniCura initiativet att varje år utse "Årets Blodgivarhund", och hjälten år 2021 blev ingen mindre än åttaåriga schäfern Cobra. Det tillkännages måndagen den 14 juni, som även är den internationella blodgivardagen.

- Det känns jättekul att det var just Cobra som vann! Även om hon alltid varit en vinnare i mina ögon är det extra kul att bli uppmärksammad på det här sättet, säger matte Therese Tebelius i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Cobra har alltid tyckt om att lämna blod. Hon hoppar glatt upp på bordet för att äta korv och mysa med sköterskorna. Hon brukar till och med ”schäfersjunga” under själva blodtappningen.

Cobra har räddat sina hundvänner 19 gånger

Juryn bestod av chefsveterinären Sandra Douglas på AniCura, Helena Skarp från Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK), Tove Särkinen från Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Kenth Svartberg som är utbildare och forskare inom etologi. 

Trots hård konkurrens var Cobra en given vinnare, under sina sju år som blodgivare har hon räddat livet på andra hundar hela 19 gånger.

– Hon går dessutom snart i pension vilket gör att det känns extra roligt att uppmärksamma hennes fantastiska arbete. Med Cobras och alla andra blodgivarhundars insatser kan vi bedriva en avancerad djursjukvård och rädda fler hundliv, säger Sandra Douglas.

Här lämnar hunden Uno blod. Foto: Christine Olsson/TT

Vill du att din hund ska bli blodgivare?

För att kunna ge blod behövs, precis som för människor, vissa kriterier uppfyllas.

  • Din hund måste väga över 25 kilo.
  • Din hund måste börja lämna blod så tidigt som möjlig, från cirka 1 års ålder. Helst inte äldre än fyra år och hunden kan då lämna blod upp till åtta års ålder.
  • Din hund måste vara avmaskad och vaccinerad.
  • Att lämna blod tar ungefär 5-7 minuter och hunden måste kunna ligga stilla.
  • Din hund ska helst inte vara avsedd för avel.
  • Din hund får inte ha tagit emot blod från en blodgivare.
  • Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!