Inflationen har tagit ett stadigt grepp om samhället. Men nationalekonomen Annika Alexius tror att den faller
Inflationen har tagit ett stadigt grepp om samhället. Men nationalekonomen Annika Alexius tror att den faller - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Henrik Montgomery/TT

Då vänder inflationen enligt experten: "Det rimliga scenariot..."

Det senaste året har inflationen tagit ett stadigt grepp om samhället och varit en stor del av vår vardag. Nyheter24 har talat med nationalekonomen Annika Alexius för att ta reda på när vi kan se en ljusning i tunneln.


Det senaste året har krig och inflation blivit ett vanligt inslag i vår omvärld. Den senaste tiden har även kritik riktats mot matvarukedjorna för de höga matpriserna som fortsatt stiga över tid. 

Når inte Riksbankens mål 

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) var inflationstakten 12 procent i februari, vilket är en liten ökning från januari då siffrorna istället var 11,7 procent. 

Riksbankens mål är att den allmänna prisnivån ska vara relativt låg och stabil där den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ska vara två procent. 

Detta är något som som professorn i nationalekonomiAnnika Alexius, tror blir svårt att nå under 2023.

– Först och främst är det svårt att göra prognoser då de kan vara osäkra. Inflationsmålet är två procent och riksbanken tror att den kommer falla dit till årsskiftet. De gör sitt bästa för att prata ner inflationen vilket är billigare än att höja räntorna. Jag tror personligen att det rimliga scenariot är att inflationen snarare faller till fem-sex procent till årsskiftet, säger hon till Nyheter24.

"Inflationen kommer att falla"

I förhållande till de höga priser vi nu ser i matbutikerna, tror Annika Alexius att inflationen nått sin topp och att den nu kommer falla nedåt.

– Alla är överens om att inflationen kommer att falla. Det ska alltså inte bli värre men inflationen har också varit väldigt svår att prognostisera. Man visste till exempel att  de importerade matpriserna skulle vara som högst i början av året och att toppen då också skulle ske tidigt. Jag tror vi är på väg in i en lågkonjuktur. 

Så om vi ska tro på experten verkar det alltså som att nedgången kommer ske under 2023 där en rimlig förväntan är en nedgång till fem-sex procent snarare än Riksbankens mål på två procent. 

/