Vad innebär förfogandelagen?
Vad innebär förfogandelagen? - Foto: Adam Ihse/TT och Fredrik Sandberg/TT

Experten: Då kan staten beslagta din bil – om det blir krig

Om det blir höjd beredskap i Sverige kan den så kallade förfogandelagen implementeras av regeringen. Det gör att staten kan beslagta en rad egendomar vid behov. Men vad är det för föremål? Nyheter24 reder ut.


Vid krig kan regeringen ta beslut om höjd beredskap och i ett sådant läge kan totalförsvaret blir operativt. En av de beredskapsåtgärder som då kan tas av regeringen är implementeringen av förfogandelagen.

Men vad innebär den här lagstiftningen? Nyheter24 frågade Jenny Deschamps-Berger vid Försvarshögskolans Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet.

Vad innebär förfogandelagen?

Förfogandelagen gör det möjligt för staten att beslagta föremål och lokaler.

– Det innebär då att vissa myndigheter, till exempel Försvarsmakten och länsstyrelser till viss del, kan säga att: för att bidra till försvarsansträngningarna så mycket som möjligt behöver vi till exempel den här stora lokalen eller de här transporterna, såsom stora lastbilar eller bussar, säger Deschamps-Berger.

Bussar och lastbilar från privata bolag kan alltså beslagtas för exempelvis evakuering av människor, men privata personbilar lär inte vara av intresse. 

Får man ersättning om förfogandelagen används?

Men om statliga myndigheter då beslagtar fordon eller lokaler, för att till exempel inhysa evakuerade människor, får man då betalt? 

– Det framkommer kanske inte så mycket, men privata aktörer får ju självklart ersättning om staten lånar egendom eller transporter, konstaterar Deschamps-Berger.

Utöver fordon och lokaler kan staten även beslagta djur. Läs vilka djur det handlar om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!