Hur får man till en riktigt god kopp kaffe?
Hur får man till en riktigt god kopp kaffe? - Foto: Privat och Pexels

Baristan: Här är misstagen du bör undvika när du gör kaffe

Sveriges befolkning är ett av de mest kaffedrickande folken i hela världen. Men hur gör man egentligen en riktigt god kopp kaffe, och vilka misstag ska man passa sig för? Nyheter24 frågade den erfarna och prisbelönta baristan Lisen Gren.


Att dricka en kopp kaffe vid frukosten eller fikarasten är regel snarare än undantag i Sverige, men hur man kokar eller gör riktigt gott kaffe är en hel vetenskap.

Med nära tio år i branschen har baristan Lisen Gren, som blivit utsedd till Nordisk mästare i den årliga tävlingen Coffee Professional Cup, lärt sig kaffehantverket utan och innan. 

Tidigare har Gren berättat för Nyheter24 om den kaffebeställning man ska undvika att göra på café, vilket du kan läsa om här. 

Vanligaste misstagen när man gör kaffe

Men om man i stället är hemma och kaffeandan faller på, finns det då några fallgropar att passa sig för? Nyheter24 frågade Lisen Gren vilka de vanligaste misstagen är. Hennes svar? Dålig förvaring och överdosering.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Kaffets värsta fiender är syre och solljus. Låt kaffet vara kvar i sin originalförpackning och förslut det med en påsklämma och förvara det svalt i skafferiet. Då skyddar du även ditt kaffe från solljus som torkar ut kaffebönornas oljor där mycket av smaken finns.

– Överdosera inte heller ditt kaffe, det blir inte starkare utan du får mer beska istället, önskar man starkare kaffe så ska du kolla efter en starkare kaffeblandning.

Knepen: Så blir ditt kaffe godare

Men det finns också knep för att göra kaffet godare, berättar Lisen Gren.

– Använd gärna en kaffekvarn och mal hela kaffebönor istället för färdigmalet kaffe, då får du ut mer smak.

– Och ska du brygga ditt kaffe, se till att vattnet du häller i din bryggare är jättekallt. Då får du mer syrerikt vatten som frigör kaffets smaker och arom. Vatten som är ljummet och legat kvar i rören länge är syrefattigt och ger kaffet en tråkig smak, avslutar hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!