Ann Linde om Nato.
Finlands beslut har naturligtvis en väldigt stor betydelse för Sverige, säger utrikesminister Ann Linde (S). - Foto: Anders Wiklund/TT och Franck Robichon/AP/TT

Ann Linde (S) om finska beskedet: Stor betydelse för Sverige

Finlands beslut har naturligtvis en väldigt stor betydelse för Sverige, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar. Att stå still när något sådant här händer är inte möjligt, säger hon till TT.


Ett besked från regeringen kommer "i närtid", enligt Ann Linde.

Hon tror att anslutningsprocessens första skede kan gå väldigt fort.

— Vi har förberett allt för att ha full handlingsfrihet, vilket gör att själva processen, om vi uppfyller kriterierna, kan gå väldigt fort. En dag är kanske snabbt, men någon vecka eller så.

— Det som kommer att ta tid är ratificeringsprocessen i alla 30 länder. Vi har ingen anledning att tro att vi inte skulle välkomnas, men vi vet att det alltid kan hända något under en ratificeringsprocess, säger Ann Linde.

Annie Lööf om finska Natobeskedet: "Visar vägen"

Centerledaren Annie Lööf säger i en skriftlig kommentar:

"Finland visar vägen. Ett historiskt besked från Niinistö och Marin idag om finskt Nato-medlemskap. Omvärldens blickar vilar nu på Sverige och Finland. Sverige behöver gå hand i hand med Finland för att stärka tryggheten och säkerheten i Norden och Östersjöregionen."

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!