Igelkottar och andra smådjur som far illa av djurplågeri är ett problem som blivit än mer omfattande i år
Igelkottar och andra smådjur som far illa av djurplågeri är ett problem som blivit än mer omfattande i år. - Foto: Michael Probst / TT (Montage)

Viltvårdaren ryter ifrån: "Redan avlivat över 30 djur"

Barn och ungdomar utsätter igelkottar och andra smådjur för djurplågeri, vilket får viltvårdaren Jan Emanuel att ryta ifrån. Han vill föra ett närmare arbete med polisen för att stoppa djurplågeriet.


Igelkottar och andra smådjur som far illa av djurplågeri är ett problem som blivit än mer omfattande i år. Nu slår viltvårdaren Jan Lund larm om de små liven.

I en intervju med TV4 säger han att "det varit otroligt mycket i år", och menar att problemet blivit än mer omfattande, detta med allt fler inrapporterade fall där unga och barn plågar igelkottar. Men även andra smådjur som harungar och fåglar far också illa.

Viltvårdaren: "Redan avlivat över 30 djur"

– Det är fruktansvärt. Det finns ju ingen empati i det här. Jag blir ledsen av det, säger Jan Lund till kanalen.

I intervjun säger Jan Lund att han redan tvingats avliva över 30 djur i år och att det varit som värst under juni och juli.

Han berättar bland annat om exempel där barn använt igelkottar som fotbollar och sparkat dem. Många gånger är djuren döda när de hittas, men flertalet gånger är de så pass allvarligt skadade att de måste avlivas.

Gemensamt krafttag med polisen

Nu planerar man att ta till krafttag om problemet, med större åtgärder ihop med polisen. Bland annat genom att komma ut och prata med barn och ungdomar.

– Polisen och jag har haft kontakt, vi har pratat om att försöka gå ut på skolor och informera om det här. Så vi får se vad det kan bli av det, säger Jan Lund till kanalen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!