Sverige är inte redo att hantera framtidens gamla solcellspaneler, enligt en granskning från Riksrevisionen. Arkivbild.
Sverige är inte redo att hantera framtidens gamla solcellspaneler, enligt en granskning från Riksrevisionen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.


Regeringen och ansvariga myndigheter behöver vidta åtgärder så att solcellspaneler och vindturbinblad kan tas om hand enligt reglerna för EU:s avfallshantering. Riksrevisionen bedömer att det främst är reglerna kring producentansvar för elutrustning som inte är tillräckligt tydliga, samtidigt som det finns brister i Naturvårdsverkets tillsyn.

"Med tanke på att mängden uttjänta paneler väntas öka från drygt tio ton i dag till mer än 20 000 ton per år efter 2050 behöver regeringen och Naturvårdsverket se till att producentansvaret fungerar," säger Fredrik Engström, projektledare för granskningen, i en kommentar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!