Pengar
När polisen knackade på dörren var Karin Mattssons falska enkrona spårlöst borta. - Foto: Jens Ökvist / SCANPIX SWEDEN

Polisen fick inte beslagta "horkarlsmyntet"

Myntet var spårlöst försvunnet när polisen kom för att konfiskera enkronan. Då kunde de inte beslagta det.


Fakta kring falskmyntet

Den falska enkronan har troligtvis tagits fram med hjälp av en riktig krona som slipats på ena sidan och sedan präglats med ny text. Den kan också ha gjutits i hemmamiljö.

På originalet står skriften "CARL XVI GUSTAF SVERIGES KONUNG" - som på falskmyntet bytts ut till "VÅR HORKARL TILL KUNG".

Det är ännu oklart hur länge kronorna varit i omlopp, men i den inpräglade texten står det att falskmyntet är från 2012.

"EN", som står för konstnären Ernst Nordin, har bytts ut till "NN". Enligt spekulationer på internet skulle denna förkortning kunna stå för "No name", eller "Not Nordin".

På torsdagen uppmärksammades den falska enkronan med texten "Vår horkarl till kung" av Karin Mattsson som av en slump upptäckt kungasprattet.

Dagen därpå knackade Anna-Karin Bengtsson, förundersökningsledare vid polisen i Piteå älvdal, på hos Mattsson för att beslagta kronan, men då var den helt plötsligt borta.

– Hon sa det ja, säger Anna-Karin Bengtsson som hade tänkt skicka kronan till Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) för analys.

– Det är ju ett brott med penningförfalskning och då vill vi undersöka det, säger hon.

Spårlöst försvunnen

Polisen får avvakta tills ytterligare en falsk enkrona dyker upp.

Men när Nyheter24 ringer till Karin Mattsson, har kronan plötsligt dykt upp igen.

– Ja, jag har den fortfarande säger hon.

Troligtvis gjord utomlands

På Kungliga Myntkabinettet säger Ian Wishén, museedirektör, att han visserligen inte har sett den falska enkronan på riktigt, bara på bild, men att den verkar vara skickligt gjord.

– Den ser ut att vara präglad, säger han och påpekar att någon i sådana fall har lagt ner åtskilliga tusenlappar för att prägla bara en krona, då maskinerna och den utrustning som används är mycket avancerad teknik som enbart stora företag använder sig av.

– Men den kan vara gjuten också och det kan man göra hemma, säger han.

"Tokar som vill handla med sånna mynt"

Erik Åberg, VD på Svenska Medalj, tror inte att något företag som har tillgång till prägelmaskiner i Skandinavien skulle tacka ja till att utföra det arbete som skett på den falska enkronan på grund av moraliska skäl.

– Det är kränkande, det man har gjort, säger han.

Även Klas Norén vid Myntkompaniet i Göteborg tar avstånd från det nya kungamyntet.

– Det finns säkert tokar som vill handla med sånna mynt men jag håller mig till den äkta varan, säger han till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!