Kärnkraft
Vad skulle hända om en kärnkraftsolycka skedde i Sverige? Nyheter24 reder ut! - Foto: Pixabay

Detta skulle hända om en kärnkraftsolycka skedde i Sverige

Klockan 20 över ett på natten den 26 april 1986 hände det fruktansvärda – kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade. Men vad skulle hända i Sverige om en liknande katastrof sker här? Det har Nyheter24 tagit reda på.


Den förödande kärnkraftskatastrofen i den lilla staden Pripjat i Ukraina skakade hela världen. 

Det som hände i Tjernobyl den 26 april 1986 var en allvarlig reaktorolycka. Det visade sig i efterhand att olyckan bland annat berodde på tidigare inbyggda fel, misstag av personal och att det saknades en så kallad reaktorinneslutning. Kort sagt betyder det att det blev svårt att stoppa spridningen av radioaktivitet i god tid – därav de förödande konsekvenserna.

Olyckan i Tjernobyl klassades som en stor olycka, en nivå sju på den sjugradiga INES-skalan.

Svenska kärnkraftverk

Men vad skulle hända i Sverige om en liknande katastrof sker här? Det har Nyheter24 tagit reda på.

Idag har Sverige tre stycken kärnkraftverk belägna i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

De svenska kärnkraftverken är byggda med sex olika barriärer, vilka ska förhindra att radioaktivitet kommer ut till allmänheten vid en så kallad härdsmälta. De svenska reaktorerna är även byggda för att klara den värsta tänkbara olyckan, enligt Vattenfall.

Men hur stark skulle strålningen bli om något gick snett idag?

Länsstyrelsen skriver på sin webbsida att den största strålningen invånare som bor närmast ett kärnkraftverk skulle råka ut för kan liknas vid några enstaka röntgenundersökningar. Men detta är under förutsättningarna att tekniken som ska begränsa utsläppen av strålning fungerar som de ska.

Sverige har hög beredskap

Nyheter24 har pratat med Lars Jonsson som jobbar med miljötillsyn vid kärnkraftverk på Miljöskyddsenheten.

– I Tjernobyl hade de ju inte koll på någonting, de verkade inte ha några förebyggande åtgärder eller någon beredskapsplan. Det är nästan uteslutet att det skulle kunna hända i Sverige och oavsett vad så övar vi med hjälp av beredskapsorganisationer varje år, så det är väldigt strikt hur det ska gå till. Sen vet man ju inte exakt hur det kommer bli. Men det finns iallafall hög beredskap och om det händer, så vet folk vad de ska göra.

Den numera ödesdigra staden Pripjat. Bildkälla: Pixabay

Första timmarna efter olyckan

Nyheter24 pratade även med Marcus Årskog på MSB (Myndigheten för Beredskap och Säkerhet red. anm.) och frågade hur de första timmarna efter en kärnkraftolycka skulle se ut.

– Det beror på var du bor. Om du till exempel bor i en kärnkraftzon så har de som bor inom zonen så kallade RDS-mottagare i sina hem så att de får särskilda meddelanden. Sedan går ett VMA ut (viktigt meddelande till allmänheten, red. anm.) om de behöver evakuera eller liknande, berättar Marcus.

Han förklarar även att det framförallt är polisen som har hand om evakueringen och verkställer den tillsammans med räddningstjänst. Militären hjälper till om polisen och räddningstjänst begär det. 

– Sedan ordnar MSB en informationssamordning, så att alla myndigheter går ut med samlad information.

Tillsammans med ett VMA kan även en stark utomhussignal ljuda över närliggande städer, så kallad "hesa Fredrik" för att varna. Signalen pågår i 7 sekunder, är tyst i 14 sekunder och så pågår det i cirka fem minuter.

Varningssystemet "Hesa Fredrik" Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Sannolikheten för liknande olycka i Sverige minimal

Frågan kring hur pass sannolikt det är att Sverige skulle råka ut för en kärnkraftsolycka svarade Strålsäkerhetsmyndigheten på i ett mail skickat till Nyheter24:

"Tjernobyls reaktor var i en vanlig industribyggnad medan svenska reaktorer är omgivna av en gastät inneslutning som ska förhindra att radioaktivt material sprids till omgivningen vid en olycka. De reaktorer som finns i Sverige har utsläppsfilter som skyddar inneslutningen från för högt tryck och begränsar utsläpp av radioaktiva ämnen till omgivningen vid extrema olyckor. Det innebär att just den typen olycka som inträffade i Tjernobyl inte kan inträffa i de svenska reaktorerna."

Nyheter24 frågade även hur omfattande en kärnkraftsolycka på nivå 7 skulle blivit i Sverige.

"Hur många som skulle påverkas och hur långt effekterna av ett utsläpp skulle sträcka sig går inte att svara på eftersom varje händelse är unik och konsekvenserna av ett utsläpp påverkas av väder och vind. Olyckan i Tjernobyl ledde till konsekvenser i Sverige, händelsen i Japan gjorde det inte."

Läs även: 20 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Tjernobylkatastrofen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!