Kan-coronaviruset-smitta-genom-mat
Kan coronaviruset smitta genom mat? - Foto: Shutterstock (montage)

Kan coronaviruset smitta via mat? Här är myndighetens svar

Coronaviruset fortsätter att spridas världen över. För att minska smittspridningen uppmanar Folkhälsomyndigheten att man ska hålla avstånd till varandra. Men hur ligger det till med mat, kan det sprida smittan?


Coronaviruset har satt skräck i en hel värld. I Sverige har vi nu över 9000 bekräftade fall och 793 personer har dött till följd av smittan. 

För att minska smittspridningen uppmannar Folkhälsomyndigheten till att hålla avstånd till varandra och undvika folksamlingar. 

Men hur smittar viruset egentligen? Och finns det en risk att bli smittad om man äter mat som har viruspartiklar på sig? 

Det reder Nyheter24 ut!

Smittar främst genom droppsmitta 

Coronaviruset smittar i första hand genom så kallad droppsmitta. 

Det här innebär att viruspartiklar kommer i kontakt med andra personers slemhinnor i antingen ögon, näsa eller mun. 

Något som främst sker genom nysningar eller hostningar, skriver Folkhälsomyndigheten. 

Bildkälla: Shutterstock

Kan smitta via ytor 

Viruset kan även överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta. Man kan alltså inte utesluta att viruset kan spridas från föremål. 

Det är dock oklart hur länge viruset kan överleva på ytor och objekt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Smitta genom mat?

Men hur ligger det egentligen till med maten? Är det något man borde tänka på som en potentiell smittkälla? 

Enligt Livsmedelsverket är svaret nej: 

"Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter mat som det finns coronavirus på", skriver myndigheten på sin hemsida. 

Texten fortsätter:

"Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen". 

Bildkälla: Shutterstock

Forskare misstänker att coronaviruset kan smitta via avföring, det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!