Foto: Henrik Montgomery/Jessica Gow/TT
Foto: Henrik Montgomery/Jessica Gow/TT

Socialdemokraternas nya språkkrav i äldreomsorgen

All personal inom äldrevården ska kunna svenska – det menar Socialdemokraterna i Östergötland. För alla nyanställda inom regionen ställs nu krav på svenskkunskaper i både tal och skrift.


Socialdemokraterna i Östergötland ställer nu samma krav som man gjort i Linköping. Ska man arbeta inom äldrevården ska man kunna prata svenska.

Anna-Lena Sörenson (S) är partiordförande i region Östergötland. Enligt henne är det viktigt att äldreomsorgen inte i första hand är en integrationsinsats.

– Oavsett om man som omsorgstagare fikar på äldreboendet eller får hjälp av hemtjänsten att ta på stödstrumpor, ska personalen kunna behärska svenska, säger hon. 

Foto: Gorm Kallestad/TT

Riskerar att skrämma bort människor

Vidare menar Anna-Lena Sörensen att coronapandemin är ett bevis på hur viktig kommunikation mellan vårdgivare och patient faktiskt är.

Det här håller Nicklas Lundström, oppositionsråd i Vänsterpartiet i Norrköping, med om. Men han anser ändå att Socialdemokraternas förslag är märkligt. 

– Min ingång är i stället att uppmuntra fler att jobba med äldreomsorgen. De språksvaga kan till exempel jobba deltid och kombinera det med utbildning, säger han till SVT.

Risken är annars att skrämma bort personer med invandrarbakgrund från ett yrke, som enligt Lundström kommer stå inför ett massivt rekryteringsbehov inom de närmsta åren. 

Ska gälla både tal och skrift

Socialdemokraterna i Östergötland vill att förslaget om språkkrav ska gälla svenska i både tal och skrift – men bara vid nyanställningar.

Om en redan anställd person inte uppfyller kraven är det arbetsgivarens ansvar att erbjuda personalen vidareutbildning, enligt SVT.

Läs mer: Här är drömboendet som får dig att vilja bli gammal – har både spa och pub

Läs mer: Här är de svåraste svenska orden – vet du vad de betyder?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!