Alla omkomna fallskärmshoppare tillhörde den lokala klubben i Örebro.
Alla omkomna fallskärmshoppare tillhörde den lokala klubben i Örebro. - Foto: Jeppe Gustafsson/TT.

Flygolyckan i Örebro: Alla fallskärmshoppare tillhörde lokala klubben

Samtliga åtta fallskärmshoppare som omkom i flygkraschen i Örebro tillhörde den lokala klubben. På lördagen berättar medlemmarna i Örebro fallskärmsklubb om sorgearbetet för DN.


Det var på torsdagskvällen vid 19.20-tiden som ett mindre flygplan, avsett för fallskärmshoppning, havererade i närheten av Örebro flygplats, något Nyheter24 tidigare rapporterat om

En och en halv timme senare kunde polisen bekräfta att samtliga nio personer som befann sig på planet hade omkommit. Det rör sig om åtta fallskärmshoppare och en pilot. 

Enligt Dagens Nyheter tillhörde de åtta fallskärmshopparna Örebro fallskärmsklubb. Piloten tillhörde en annan klubb. 

– Vi är en liten klubb och de som omkommit i olyckan har varit viktiga personer för oss. Vi har förlorat vänner, väldigt duktiga instruktörer och nya vänner som precis börjat hoppa fallskärm. Hur klär man den förlusten i ord?, säger Jesper Bergstrand, som är medlem i klubben, till Dagens Nyheter och fortsätter: 

– Nu får vi försöka ta det här dag för dag, kanske timme för timme.

Identifiering av kropparna klar

Teamet som arbetat med att identifiera kropparna är nu klara med sitt arbete och anhöriga har informerats, uppger polisen i Örebro i ett pressmeddelande.

Personerna som omkom i flygkraschen var i olika åldrar och hemmastadda i flera kommuner i Sverige. Med på planet fanns: 

Två män i 50- respektive 25-årsåldern, från Örebro kommun

Två män i 30- respektive 35-årsåldern, från Stockholmsområdet

En kvinna och man i 30-årsåldern, från Karlsborgs kommun.

En man i 65-årsåldern, från Kristianstads kommun.

En man i 35-årsåldern, från Halmstads kommun.

En man i 35-årsåldern, från Söderköpings kommun.

"Extra tungt och tragiskt"

Fallskärmsklubbens medlemmar har fått krisstöd av kommunens Posomgrupp och Svenska kyrkan sedan händelsen inträffade. Kyrkoheden Anders Lennartsson har deltagit i kris- och stödarbetet. Han säger till Dagens Nyheter att de drabbade kommer behöva tid för att bearbeta det som hänt. 

– På ett sätt spelar det ingen roll var de förolyckade kommer ifrån, men samtidigt är det självklart extra tungt och tragiskt att alla hörde hemma här, säger han till Dagens Nyheter.

Planerar att bärga planet på söndag

På lördagen fortsätter Haverikommissionen sitt arbete på olycksplatsen. Samtidigt arbetar polisen med att förhöra vittnen och försöka samla material i form av ljud- och bildupptagningar. 

– På utredningssidan arbetar vi med förhör av vittnen och vi vill gärna ha in filmmaterial från privatpersoner. Vi tittar också på om det finns filmmaterial att hämta från flygplatsen, säger Gabriel Henning, presstalesperson på polisregion Bergslagen till SVT.

Man planerar även att bärga planet till Haverikommissionens undersökningslokal på söndagen, rapporterar SVT

Bildkälla: Jeppe Gustafsson/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!