De fyra rymdresenärerna Anna Kikina, Josh Cassada, Nicole Mann och Koichi Wakata inför uppskjutningen i Cape Canaveral i Florida.
De fyra rymdresenärerna Anna Kikina, Josh Cassada, Nicole Mann och Koichi Wakata inför uppskjutningen i Cape Canaveral i Florida. - Foto: TT

Space X-raket lyfte från USA – med ryss ombord

För första gången på 20 år har en rysk kosmonaut åkt ut i rymden från amerikansk mark. Målet är den internationella rymdstationen ISS.


Ryska Anna Kikina, den enda kvinnliga kosmonauten, var en av de fyra personer ombord på den Space X-raket som under torsdagen lyfte från Cap Canaveral i Florida, med destination ISS.

De andra tre är amerikanerna Josh Cassada och Nicole Mann samt japanen Koichi Wakata, den ende i kvartetten som varit ute i rymden tidigare.

— Jag hoppas vår uppskjutning kan lysa upp himlen över Florida, sade Wakata inför färden, som flyttades fram på grund av orkanen Ians härjningar över delstaten.

Ett utbytesprogram

Att en rysk kosmonaut åker med en amerikansk raket just nu, under kriget i Ukraina och de sanktioner som införts mot Ryssland, är mindre dramatiskt än det verkar, enligt amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

A Space X-raketen lyfter från Cape Canaveral i Florida.

Anna Kikina ingår i ett utbytesprogram där en amerikansk astronaut, Frank Rubio, åkte till ISS med en rysk raket, uppskjuten i Kazakstan för två veckor sedan. Utbytet sker bland annat för att säkra ett fortsatt samarbete om ISS, som Ryssland lovat vara kvar i åtminstone 2024 ut.

"Riktigt häftigt"

Ryska kosmonauter slutade åka till rymden med amerikanska raketer sedan katastrofen 2003, då rymdfärjan Columbia med sju personer ombord bröts sönder vid återinträdet i jordatmosfären.

De amerikanska astronauterna säger att alla fyra ombord ser bortom krig och politik och vill vara ett föredöme för samarbete.

— Och det är riktigt häftigt att se hur ett gemensamt mål som en rymdstation genast förde oss samman, säger Mann.

De fyra ska, om allt går enligt planerna, komma fram till ISS strax före midnatt torsdag kväll, svensk tid. De ska vara stationerade på ISS under fem månader.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!