Israelisk polis vaktar prideparaden i Jerusalem på torsdagen.
Israelisk polis vaktar prideparaden i Jerusalem på torsdagen. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Säkerhetsminister hånad under pride i Jerusalem

Tusentals personer deltog i torsdagens prideparad i Jerusalem – ett årligt evenemang som nu ordnades för första gången med Israels nya nationalreligiösa högerregering.


Marschen i den konservativa staden är alltid hårt bevakad av polis och brukar präglas av våldsamma inslag. Ofta har den varit mer dämpad än i gayvänliga Tel Aviv, men i år drog den större folkmassor än vanligt.

Landet är djupt splittrat på grund av ett omstritt lagförslag som innebär stora förändringar av det israeliska rättsväsendet. Regeringen planerar att ge parlamentet makt att ompröva beslut i Högsta domstolen och utse institutionens domare – vilket har fördjupat klyftorna mellan de som vill bevara liberala värderingar och de som vill röra sig mot religiös konservatism.

Under paraden hånades ultranationalisten och säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir när folkmassan skanderade "skam" samtidigt som ministern betraktade paraden från sidan "för att övervaka säkerheten", enligt hans utsago.

Flera av premiärminister Benjamin Netanyahus regeringsmedlemmar är öppet homofobiska.

En av paradens skyltar löd: "Det finns ingen pride utan demokrati."

— Det finns inte en kamp i Israel för demokrati och en annan för hbtqi-personers rättigheter, säger oppositionsledaren Yair Lapid i ett tal till folkmassan.

— Det är samma kamp, mot samma fiender, i samma värderingars namn.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!