Edmontons målvakt Mike Smith stoppar ett skott från Calgarys Elias Lindholm. Det blev var sitt mål för Lindholm, Mikael Backlund och Rasmus Andersson i 3–5-förlusten mot Edmonton. - Foto: TT

Tre svenskmål – men ändå förlust för Calgary

Calgary stod för en svensk målkavalkad med Elias Lindholm, Mikael Backlund och Rasmus Andersson – men förlorade trots det med 3–5 mot Edmonton.Mika Zibanejad dunkade in sitt femte mål i slutspelet när NY Rangers fick 4–1 mot Carolina.

Fakta: Kvartsfinaler Stanley Cup

Colorado–St Louis: 3–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot torsdag.

Edmonton–Calgary: 3–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot fredag.

Carolina–NY Rangers: 2–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot fredag.

Klara för semifinal: Tampa Bay (4–0 mot Florida).

Slutspelet spelas i bäst av sju matcher.

Den andra raka segern för NY Rangers betyder att det är kvitterat till 2–2 i matcher i kvartsfinalen mot Carolina i NHL:s Stanley Cup-slutspel.

Mika Zibanejad petade in 3–0 i slutet av mittenperioden. Svensken styrde in lagkamraten Ryan Lindgrens skott i Carolinamålet inför en extatisk hemmapublik.

NY Rangers Mika Zibanejad i kvartsfinalmötet med Carolina.

Rangers hade innan dess gjort två snabba mål i slutet av första perioden. Laget vann till slut med 4–1, efter ännu en stabil insats av Igor Sjestiorkin, som räddade 30 puckar.

— Vi är två jämna lag som slåss. Jag tycker att båda lagen har bjudit på enastående hockey, säger Rangers tränare Gerard Gallant.

Tolv mål av Kane

I Kanadaderbyt mellan Edmonton och Calgary hade svensklaget Calgary chans att kvittera till 2–2 i matcher efter tre mål av tre svenskar: Elias Lindholm, Mikael Backlund och Rasmus Andersson.

Men målmaskinen Edmonton, med poängsprutorna Connor McDavid och Evander Kane, dundrade fram som en ångvält och inledde med tre mål i den första perioden inför hemmapublikens jubel.

I den andra väcktes Calgarys hopp när Lindholm och Backlund reducerade till 2–3 på endast 36 sekunder – innan Andersson satte ett spektakulärt kvitteringsmål halvvägs in i den sista perioden. Andersson sköt iväg pucken nere från den egna tekningscirkeln – och den gled förbi samtliga Edmontonspelare samt en oförberedd Mike Smith, in i mål.

Nära semifinal

Calgary spelade för seger, men fick i slutminuterna se hemmalaget sätta 4–3 bakom Jacob Markström, som var tillbaka i Calgary-målet efter att ha bytts ut i förra matchen. Det blev till slut 5–3 för Edmonton i tom målbur.

Edmontons Evander Kane blev tvåmålsskytt och är målbäst i hela slutspelet med tolv mål. Lagkamraterna Connor McDavid och Leon Draisaitl har spelat ihop flest poäng – 25 och 22.

Efter tre raka segrar leder Edmonton med 3–1 i matchserien och kan bli semifinalklara natten mot fredag.