Stockholm

Black Lives Matter

Black Lives Matter är en organisation som har skapats i kölvattnet av våldet som svarta människor i USA. Protesterna och demonstrationerna har handlat om polisens dödsskjutningar av afroamerikaner som uppfattas som polisbrutalitet från demonstranternas sida. 


Gruppen bildades 2012 efter att Trayvon Martin, en 17-årig svarthyad amerikan, sköts till döds av en civilperson vid namn George Zimmerman. Zimmerman blev sedermera friad efter att rätten ansåg att han agerade i självförsvar då han hade blivit attackerad och mordhotad av Trayvon Martin.


Ett annat fall två år senare var när 18-årige Michael Brown, som var obeväpnad, avled efter att ha blivit skjuten av polis i samband med att ha rånat en butik . Händelsen ledde till våldsamma upplopp i Ferguson, Missouri. Ett annat uppmärksammat fall var när Alton Sterling, fembarnspappa, sköts till döds av polis. 


I december 2014 anordnades en samling på cirka 2000-3000 personer vid Bloomingtion, Minnesota, för att protestera mot dödsskjutningarna av svarta. 

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.