Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Lives Matter

Black Lives Matter är en organisation som har skapats i kölvattnet av våldet som svarta människor i USA. Protesterna och demonstrationerna har handlat om polisens dödsskjutningar av afroamerikaner som uppfattas som polisbrutalitet från demonstranternas sida. 


Gruppen bildades 2012 efter att Trayvon Martin, en 17-årig svarthyad amerikan, sköts till döds av en civilperson vid namn George Zimmerman. Zimmerman blev sedermera friad efter att rätten ansåg att han agerade i självförsvar då han hade blivit attackerad och mordhotad av Trayvon Martin.


Ett annat fall två år senare var när 18-årige Michael Brown, som var obeväpnad, avled efter att ha blivit skjuten av polis i samband med att ha rånat en butik . Händelsen ledde till våldsamma upplopp i Ferguson, Missouri. Ett annat uppmärksammat fall var när Alton Sterling, fembarnspappa, sköts till döds av polis. 


I december 2014 anordnades en samling på cirka 2000-3000 personer vid Bloomingtion, Minnesota, för att protestera mot dödsskjutningarna av svarta.