Saab-teknologi i satellit som skjutits upp

Försvarsbolaget Saabs teknologi finns med i en ny satellit som rymdbolaget SpaceX skjutit upp i rymden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den svenskbyggda satelliten, som heter Ymir-1, är en testsatellit och är en del i utvecklingen av nästa generations "Automatic Identification System" (AIS). AIS är ett system som används av fartyg för att kommunicera position, hastighet, kurs och annan data.Saab TransponderTech är tillverkare av AIS-transpondrar och har byggt den avancerade transpondern ombord på satelliten.- Saabs fokus är innovation och avancerad teknologi i framkant.

Genom att använda oss av rymddomänen kan vi förstärka och förbättra redan existerande produkter i vår portfölj. Satellituppskjutningen är en viktig milstolpe i vår satsning på rymden och visar att vi, tillsammans med våra partners, kan utnyttja befintlig teknologi från Saab för att skapa nya unika rymdapplikationer, säger Christian Hedelin, strategichef på Saab.Ymir-1 har tagits fram i samarbete mellan Saab, AAC Clyde Space och ORBCOMM inom konsortiet AOS.

Projektet kommer att pågå under 2024.


/
/
/
/