Stockholm

Kim Wall

Kim Wall, föddes 1987 i Trelleborg, och har jobbat i flera år som frilansjournalist. Hon har skrivit för bland annat New York Times, Time och The Guardian. 2016 vann hon ett pris för sitt reportage om klimatförändringar och kärnvapenstest på Marshallöarna.


Den 10 augusti 2017 försvann Kim Wall efter att ha befunnit sig ombord på Nautilus – en ubåt skapad av den danske uppfinnaren Peter Madsen. Ubåten sjönk och när Madsen räddades kunde inte Wall hittas. 


Den 12 augusti häktades Madsen för vållande av annans död. Den tilltalade nekade då till inblandning. Två dagar senare medgav han inblandning och öppnade upp för samarbete med polis. 

Den 21 augusti hittas en kropp som genom identifiering två dagar senare bekräftades tillhöra Kim Wall. I och med obduktion och förundersökning kring bevis hittade på kroppen och i ubåten stärktes misstankarna mot Peter Madsen.

Den 30 oktober erkände Madsen att han hade styckat Kim Walls då redan döda kropp. Han hävdade då att hon avlidit av förgiftning. 

Den 16 januari 2018 åtalades Madsen för mord och styckning i Köpenhamn.

Den 8 mars samma år inleddes rättegången mot Madsen i Köpenhamns tingsrätt. Han dömdes den 

Den 25 april 2018 dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. 


På årsdagen för Kim Walls död (10 augusti 2018) medverkade hennes mamma, Ingrid Wall, som sommarpratare Sveriges Radios program "Sommar i P1". I programmet berättade hon om hur hon torts sorgen efter sin dotter ändå vill att livet måste segra. 


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.