Valplakat dagen efter valet 2018.
Här är de mest googlade frågorna under valet 2018. - Foto: Johan Nilsson/TT/Google

De här frågorna googlade svenskarna mest under valet

Under valdagen var det många frågor bland svenska folket. Så vilka frågor om valet har googlats mest de senaste sju dagarna? Nyheter24 listar och svarar på de fem vanligaste.


Så här dagen efter valet 2018 så finns det fortfarande en hel del frågor som inte är besvarade. Och under själva valvakan igår så var det en hel del frågor som folk ville ha svar på. Så vad är då de mest googlade frågorna om riksdagsvalet 2018 de senaste sju dagarna? 

Nyheter24 har tittat på statistik från Google som visar svenskarnas googlingar. Här är de fem vanligaste frågorna. 

Vem vinner riksdagsvalet 2018?

En given fråga när valresultaten nu har kommit in. Så hur gick det för de olika partierna i valet 2018?

Vänsterpartiet: 7,9 procent

Socialdemokraterna: 28,4 procent

Miljöpartiet: 4,3 procent

Liberalerna: 5,5 procent

Centerpartiet: 8,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Moderaterna: 19,8 procent

Sverigedemokraterna: 17,6 procent

Detta innebar en mandatfördelning som ser ut följande, de rödgröna 144 mandat, Alliansen 143 mandat och SD 62 mandat. Men resultatet kan komma att se annorlunda ut när alla utlandsröster är räknade på onsdag. Nyheter24 har skrivit om vad som kan hända efter valresultatet. Här kan du läsa om det.  

När räknas förtidsrösterna i riksdagsvalet?

Förtidsrösterna till riksdagsvalet räknas under morgonen på valdagen av respektive vallokal. Är du intresserad att veta hur mer specifikt hur rösträkningen går till så kan du läsa om det här

Hur räknas rösterna i riksdagsvalet?

Rösterna i riksdagsvalet räknas manuellt i varje vallokal under valdagen. Nyheter24 har skrivit en artikel om hur rösterna räknas, den kan du läsa här.

Hur många procent måste ett parti få i riksdagsvalet?

För att komma in i riksdagen krävs det att man kommer över fyraprocentsspärren. Alla partier som suttit i riksdagen sedan förra valet lyckades alltså att hålla sig kvar i riksdagen. Dock så var det ett parti som var farligt nära gränsen. Vilket parti var det då? Miljöpartiet som landade på 4,3 procent.

Vem får rösta i riksdagsvalet?

Ja, vem får egentligen rösta i riksdagsvalet? För att få rösta på partier som ska sitta i riksdagen så måste du vara minst 18 år samt vara eller ha varit folkbokförd i Sverige någon gång. Uppfyller du alla dessa krav så är det bara att gå och rösta. Men nu är det fyra år tills nästa gång så har du inte röstat är det försent.

Nyheter24 har tidigare skrivit om vad folk googlar på när de googlar de svenska partiledarna. Blir du nyfiken? Här kan du läsa om de olika partiledarna. Jimmie ÅkessonEbba Busch ThorUlf KristerssonAnnie LööfJan BjörklundStefan LöfvenJonas SjöstedtIsabella LövinGustav Fridolin.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Googlade du någon av frågorna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.