Tesla
Teslas börsvärde har fått sig en törn den senaste tiden - Foto: Patrick Pleul/TT

Tesla rasar på börsen – 800 miljarder i börsvärde upp i rök

Teslas aktie rasade med över 12 procent under torsdagen efter att vd Elon Musk gav en pessimistisk försäljningsprognos för 2024.


I onsdags höll Teslas vd Elon Musk en presentation där han uttryckte sig pessimistiskt om företagets närmaste framtid, vilket fick en drastisk inverkan på företagets aktiepris. 

Det rapporterar Reuters.

Toyota: Elbilar tar max 30 procent av marknaden

Varnar för sjunkande tillväxt

Musk varnade att försäljningstillväxten kommer att sjunka under året trots de kraftiga prissänkningar som man nyligen har infört, vilka redan har lett till minskade marginaler för företaget.

Han uttryckte även sin oro över hur snabbt kinesiska konkurrenter som BYD kan börja konkurrera ut etablerade bilmärken om importtariffer inte införs.

Elon Musk: Kinesiska elbilar kommer “krossa” konkurrenterna

Ska bygga billigare elbil

Under presentationen framhöll Musk att försäljningstillväxten framöver kommer att vara “märkbart lägre”, då Tesla kommer att fokusera på en billigare, nästa generation av elbil.

Den nya modellen ska sättas i produktion vid Tesla-fabriken i Texas under den andra halvan av 2025, och väntas stå för nästa stora försäljningsvåg för företaget.

Musk tillade också att det kommer att vara utmanande att skala upp produktionen av den nya modellen, då detta kommer att involvera ett antal banbrytande produktionstekniker.

64 procent av stockholmare ignorerar bälteslagen

Tusentals miljarder upp i rök

De pessimistiska tongångarna togs inte emot med entusiasm på aktiemarknaden, och när börsen stängde på torsdagen hade aktien fallit med över 12 procent.

Detta betyder att företaget tappade runt 80 miljarder dollar, motsvarande över 800 miljarder kronor, i värde på en enda dag.

Den senaste månaden har företagets värde sjunkit med hela 210 miljarder dollar, motsvarande över 2 100 miljarder kronor.

Det här kör deltagarna i Love is Blind Sverige – svaret kommer att förvåna dig

Bil