Stellantis elbil
Stellantis har flera snabba elbilar på gång - Foto: Stellantis

Snabbare elbilar är säkrare – enligt Stellantis vd

Vissa moderna elbilar är oerhört kraftfulla, vilket vissa ser som ett problem för trafiksäkerheten, men Stellantis vd håller inte med.


Att ge en elbil många hundratals hästkrafter har inte samma inverkan på dess förbrukning och pris som i en bil med förbränningsmotor.

I dag är det därför inte ovanligt med stora, tunga familjebilar som tack vare eldriften avverkar 0 till 100-sprinten på väl under 4 sekunder, och detta ser många som ett problem för trafiksäkerheten.

Stellantis vd hävdar dock att den kvicka accelerationen tvärtom kan vara en fördel ur säkerhetssynpunkt.

Lamborghini ägd av Donald Trump såld för rekordbelopp

Kör ofta på småvägar

Det var vid lanseringen av koncernens nya STLA Large-plattform, som stödjer 0 till 100-tider på ner till 2,0 sekunder, som bolagsledaren sade att den snabba accelerationen kan hjälpa föraren att undvika vissa farliga situationer.

– Jag bor på en gård långt ut på landet i Portugal, och jag kör ofta på de små vägarna häromkring, berättade Tavares förTop Gear.

Tavares framhåller att det framför allt handlar om att ha tillräckligt med kraft för att snabbt och säkert kunna köra om på en smal väg, och att det alltså inte nödvändigtvis handlar om fart.

Nya bilar i EU måste snart ha svart låda – ska spara kördata

Långsamma omkörningar är farliga

Den som någon gång har försökt göra en omkörning med en långsam bil vet att man lätt kan tillbringa alldeles för lång tid på fel sida av vägen. Det är detta som Tavares menar att elbilar kan hjälpa till att undvika.

För Top Gear tar Tavares upp exemplet om när man svänger ut i det mötande körfältet för att köra om, och sedan måste stå på bromsen och avbryta omkörningen för att bilen är för långsam.

Tavares må ha en poäng gällande att en snabb omkörning är en säker omkörning. Samma argument brukade också användas av svenska Saab för att motivera deras snabbaste turbomodeller.

Huruvida familjebilar som väger närmare 3 ton och gör 0 till 100 på under 3 sekunder är gynnsamt för trafiksäkerheten går dock att diskutera.

Polestar viker sig för Tesla: Dumpar priser med 65 000 kronor

Nya bilar i EU släpper ut lika mycket som 12 år sedan

Bil