Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Granskningsnämnden friar "Halal-tv"

Nöje | 27/04/2009 12:17

33 anmälningar inkom till Granskningsnämnden. Inte en enda fick konsekvenser.

Det inkom 33 anmälningar till Granskningsnämnden rörande det omtalade programmet Halal-tv.

SVT-programmet Halal-tv, men nämnden anser att programmet var opartiskt och väljer att fria, enligt ett beslut som offentliggjordes på måndagen.

Att låta tre troende muslimska kvinnor leda programmet var inte partiskt enligt nämnden, då det var tydligt att de skildrade sina egna personliga iakttagelser och erfarenheter av det svenska samhället. "Därför kunde de inte anses vara sådana företrädare för programföretaget för vilka kraven på opartiskhet och saklighet gäller fullt ut", står det i beslutet.

En del av anmälningarna gällde att programmet skulle ha en tydlig vänsterinriktning. Inte heller det höll Granskningsnämnden med om.

Två inslag fälldes av nämnden. Dr Phil i TV 4 Plus fälldes för att en bok exponerats i nio minuter i ett avsnitt, något som strider mot reglerna för produktexponering. Ett inslag i Sveriges Radios Sjuhärad direkt rörande kriget i Gaza fälldes också för brist på opartiskhet.

Skrivet av: